Нидерландия удължава действащите в страната COVID ограничения до 14 януари. Това съобщи днес служебният премиер Марк Рюте, цитиран от АП.

Сред мерките срещу нарастващата заболеваемост и новият вариант Омикрон е и коледната ваканция на учениците от началните училища. Училищата ще трябва да затворят седмица по-рано. Училищните ваканции ще бъдат удължени от две на три седмици, считано от 20 декември. Най-рязкото покачване на инфекциите при малките деца е регистрирано при скорошно нарастване на коронавируса в Холандия.

"Това, разбира се, не е добрата новина, на която се надявате по Коледа", призна Рюте на пресконференция, излъчена по национална телевизия.

Нидерландия въвежда по-строги COVID мерки

Нидерландия въвежда по-строги COVID мерки

Вечерен час за заведения и магазини, маски в училищата

"Все още не знаем много, но този нов вариант се разпространява значително по-бързо от сегашния Делта вариант", каза той.

По-рано във вторник Институтът за обществено здраве на страната в своята седмична актуализация за коронавирус заяви, че положителните тестове са намалели с 21% през последната седмица до 116 477, приемът в болница е намалял с 10%, а този в интензивните отделения - с 4 процента.

Министърът на здравеопазването Уго де Йонге каза, че кампанията ще бъде ускорена, така че всеки пълнолетен, който иска бустерна доза ваксина, ще може да получи такава до втората половина на януари.

Хиляди на протест в Нидерландия срещу Covid мерките

Хиляди на протест в Нидерландия срещу Covid мерките

Жители на Утрехт поискаха "медицинска свобода"

Припомняме, че в страната се провеждат и протести срещу строгите мерки.