Холандското правителство обяви в петък допълнителни ограничения с цел спиране разпространението на коронавируса, предаде "Ройтерс". Сред тях са затваряне на барове, ресторанти и повечето магазини, за да спре рекордната вълна от случаи на COVID-19, която заплашва здравната система на страната.

Скокът в Холандия, най-лошият в Западна Европа, дойде, въпреки че 85% от възрастното население е ваксинирано, като положителните случаи сега нарастват най-бързо сред учениците, които не са ваксинирани.

Трета поредна вечер размирици в Нидерландия заради COVID-19 ограниченията

Трета поредна вечер размирици в Нидерландия заради COVID-19 ограниченията

Палят, унищожават автобусни спирки

Мерките обяви служебният премиер Марк Рюте на пресконференция.

Настоящата вълна в страната надхвърли 20 000 новозаразени на ден през последната седмица, въпреки ограниченията, сред които повторното въвеждане на маски за лице и затваряне на барове и ресторанти след 20 часа.

Рюте каза, че в петък магазините, които не са от първа необходимост, ще бъдат затворени от 17 часа до 5 часа сутринта, а маските ще бъдат задължителни в средните училища. Неговото правителство призова всички, които могат, да работят от вкъщи, а ако не могат, да спазват указанията за социално дистанциране.

Новите мерки влизат в сила от 28 ноември.

Припомняме, че решението беше очаквано и оповестено по-рано.

Арестувани след насилствени протести срещу локдауна в Нидерландия

Арестувани след насилствени протести срещу локдауна в Нидерландия

Замеряли полицаите с камъни и факли

Преди това в страната се проведоха и протести срещу крайните ограничения и задължителното ваксиниране. Демонстрациите прераснаха в сблъсъци и вандалски акции, които властите заклеймиха. Стигна се обаче и до простреляни от полицията демонстранти.