Нидерландското кралско семейство изрази съжаление за организирано миналата седмица парти за рождения ден на престолонаследничката на фона на нарастващия брой случаи на коронавирус в страната. Това предаде BBC.

Семейството заяви, че 21 гости - всички ваксинирани и тествани - са присъствали на тържеството за 18-ия рожден ден на принцеса Амалия в градините на двореца миналата събота. От гостите е било поискано също така да спазват социална дистанция.

По-късно обаче крал Вилем-Александър признал пред министър-председателя Марк Рюте, че партито не бивало да се провежда.

"Кралят ме уведоми, че след размисъл е осъзнал, че не е било добра идея да се организира събирането. Семейството се е опитало да се отнесе отговорно към правилата за коронавируса, като го е направило на открито и с взимане на предпазни мерки", пише Рюте в писмо до парламента по повода.

В Нидерландия са въведени строги ограничения, след като през ноември в страната бяха регистрирани множество случаи на новозаразени. Между 8 декември и 15 декември пък средно 15 984 души са дали положителен резултат за COVID-19, сочат официални данни.

Според мерките в домовете трябва да се допускат само до четирима посетители, а гражданите се призовават да работят дистанционно, когато е възможно.

Принцеса Амалия навърши 18 години на 7 декември, а тържество имаше за цел да отбележи официалното ѝ встъпване в длъжност като наследница на баща ѝ.

Нидерландски депутат сравни Covid мерките с Холокоста

Нидерландски депутат сравни Covid мерките с Холокоста

Съд му нареди да изтрие постовете си по темата в социалните мрежи