На десен нидерландски депутат бе наредено да изтрие свои публикации в социалните медии, в които сравнява ограниченията срещу Covid-19 с Холокоста. Това предаде BBC.

През ноември Тиери Боде, лидер на партията "Форум за демокрация", написа няколко поста в Twitter, в които твърдеше, че неваксинираните хора са "новите евреи", а "тези, които гледат настрани от изключенията", са "новите нацисти".

Поводът бяха мерки в Нидерландия, които ограничават достъпа до някои обществени места на неимунизираните. Боде публикува и снимка на нацистки концентрационен лагер с надпис: "Как е възможно да не виждате как историята се повтаря?"

Постовете му предизвикаха правни действия от страна на оцелели от Холокоста и еврейски групи. А съд разпореди да изтрие публикациите в рамките на 48 часа, ако не иска да получи глоба от 25 000 евро. Съдията се произнесе срещу Боде за "безсмислено обиждане на жертвите на Холокоста и техните роднини".

Сега на депутата му е забранено да публикува каквито и да било изображения на Холокоста по време на дебатите за нидерландските правила за коронавируса.

Хиляди на протест в Нидерландия срещу Covid мерките

Хиляди на протест в Нидерландия срещу Covid мерките

Жители на Утрехт поискаха "медицинска свобода"

Адвокатът на Боде настоява, че той не е целял публикациите да бъдат обидни, а да са предупреждение за това до какво може да доведе изключването на неваксинираните.

Самият Боде нарече решението "неразбираемо, безумно" и заяви, че ще го обжалва.