Най-малко 29 войници от Нигер са били убити при нападение от въоръжени бунтовници близо до границата на страната с Мали, съобщи министерството на отбраната на западноафриканската държава в изявление, цитирано от "Ройтерс", късно в понеделник.

"Предварителната равносметка на атаката е следната, 29 войници паднаха в битка и двама бяха ранени", се казва в изявление, прочетено по националната телевизия на Нигер, като се добавя, че няколко десетки нападатели са били убити.

Министерството на отбраната не каза коя група е отговорна.

Атаката е една от най-смъртоносните, откакто въоръжени сили на Нигер превзеха властта с военен преврат в страната през юли.

Нигер, подобно на съседите си Мали и Буркина Фасо, се бори срещу екстремисти, свързани с "Ал Кайда" и "Ислямска държава", които убиха хиляди и разселиха над два милиона души в региона на Западна Африка Сахел.

Министерството на отбраната каза, че войниците са се връщали от операции срещу екстремистите, когато са били атакувани от над 100 нападатели в превозни средства и мотоциклети, използващи взривни устройства и атентатори самоубийци.

Обявен е тридневен национален траур, се казва в съобщението.

Мали, Буркина Фасо и Нигер подписаха пакт за взаимна отбрана

Мали, Буркина Фасо и Нигер подписаха пакт за взаимна отбрана

Приоритет е борбата с тероризма