Нигерийският принц Адеуале Ойекан от Лагос е осъден на смърт за убийството на бизнесдама. Принцът е син на покойния традиционен владетел на Лагос Адейка Ойекан и е нает от починалата като управител на ресторант, съобщава БиБиСи.

Той е обвинен заедно с Латииф Балогун, бивш иконом, за убийството на техния шеф Сикират Екун. Г-жа Екун е удушена до смърт и тялото й е изхвърлено в кладенец в дома й в Лагос на 17 октомври 2012 г.

Съдия Ралиату Адебий от висшия съд на Лагос, заяви в решението си, че прокуратурата е доказала обвиненията в заговор за извършване на убийство. Вестник "Нигерия Хералд" разпространи в "Туитър" снимка на принц Адеуале и другия обвиняем.

Прокуратурата коментира пред съда, че принц Адеуале наел Балогун да удуши Екун за да присвои нейните бизнеси и имущество. Екун е убита на 17 октомври 2012 г. и когато нейните роднини започват да я търсят, принц Адеуале им пише от нейния телефона, че пътува до Абуджа.

"След сериозно претърсване тялото й е намерено два месеца по-късно, през декември 2012 г., от копачи на кладенци и пожарникари. Осъдените са поставили на тялото генератор, газов цилиндър и други предмети от бита, за да го прикрият в 300 метров кладенец", обяснява прокуратурата пред съда, цитирана от "Гардиън". Двамата бяха осъдени на смърт в съответствие с раздели 221 и 231 от Наказателния закон на държавата Лагос от 2011 г.