Нигерия задържа местни шивачи за изработване на руски знамена, които се развяваха по време на антиправителствени протести тази седмица в северните щати, съобщиха от държавната тайна полиция, предава "Ройтерс".

Министерството на държавните служби (DSS) също написа в публикация на X, че е задържало някои от "спонсорите" на шивачите. Случаят се разследва, като не се съобщава колко шивачи или "спонсори" са задържани.

Началникът на щаба на отбраната на Нигерия, генерал Кристофър Муса, описа размахването на чуждо знаме по време на антиправителствени протести като "предателско престъпление", след като проведе разговори за сигурността с президента Бола Тинубу в понеделник.

"Идентифицирахме спонсорите и ще предприемем сериозни действия срещу тях", каза Муса пред репортери, също без да дава подробности.

Десетки арестувани при антиправителствен протест в Нигерия

Десетки арестувани при антиправителствен протест в Нигерия

Полицията разпръсна демонстраните в столицата Абуджа със сълзотворен газ

Стотици хиляди нигерийци протестират от 1 август срещу болезнените икономически реформи на Тинубу, които доведоха до частичното прекратяване на субсидиите за бензин и електричество, девалвацията на валутата и инфлацията, достигнала върхове от три десетилетия.

Протестите вече отшумяха след тежка полицейска акция.

В северните щати Борно, Кадуна, Кано и Кацина бяха забелязани стотици протестиращи да развяват руски знамена, като някои призоваваха за военен преврат.

"Ние развяваме руското знаме, защото правителството на Тинубу не ни слуша. Руските президенти винаги подкрепят развитието на африканските нации, за разлика от други нации", каза Лавал Кодо, 28-годишен протестиращ в Кано, пред "Ройтерс" в понеделник.

Руското посолство в Нигерия отрече да е замесено.

"Правителството на Руската федерация, както и всякакви руски официални лица не участват в тези дейности и не ги координират по никакъв начин", се казва в изявление на посолството, публикувано късно в понеделник.

Протестите в Нигерия, най-гъсто населената държава в Африка, идват на фона на засилените опасения на Запада относно връзките на Русия в областта на сигурността с региона, включително в страни като Мали, Буркина Фасо и Нигер, където военни лидери завзеха властта чрез преврати.

Експерти по сигурността казаха, че много протестиращи нигерийци вярват, че кризата с разходите за живот е резултат от реформи, продиктувани на Тинубу от западни институции като Международния валутен фонд и Световната банка.

Лондон проучва намесени ли са чужди държави в антиимигрантските протести

Лондон проучва намесени ли са чужди държави в антиимигрантските протести

Засечена е прекалено голяма активност на ботове