Гръцкият външен министър Никос Дендиас посети Сърбия и беше посрещнат в Белград от сръбския президент Александър Вучич в сряда, съобщава "Катимерини".

На срещата си с Вучич Дендиас "го поздрави за неотдавнашното споразумение между Белград и Прищина, постигнато в Охрид", написа той по-късно в Туитър.

В друг туит Дендиас отбеляза, че "повтаря твърдата подкрепа на Гърция за усилията, подпомагани от ЕС за по-нататъшен напредък на диалога Белград-Прищина, с оглед на постигането на цялостно, правно обвързващо споразумение. Дискусията включваше регионалното развитие и европейската перспектива на Западните Балкани."

Говорейки пред репортери след срещата с Вучич, Дендиас отбеляза, че "му е предал и поздравите на (министър-председателя Кириакос) Мицотакис и имахме възможност за обширен диалог за това как могат да бъдат приложени заключенията от тези разговори."

Гърция "е надежден събеседник, исторически приятел на Сърбия, събеседник, който трябва да играе роля с много ограничен, но много важен дневен ред: стабилност и сигурност на Балканския полуостров", добави Дендиас.

Посещението на гръцкия министър в Белград - след посещението му в Прищина на 12 март - е част от активната подкрепа на Гърция за европейското предложение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина след споразумението, постигнато в Охрид на 18 март.

В публикация в социалните медии, Вучич написа, че благодари на Дендиас за принципното отношение, което Гърция поддържа към Сърбия, както и за неговия личен интерес към процеса на диалог с Прищина, поддържането на мира и стабилността в региона и за подкрепата на Сърбия за европейския интеграционен курс.

Гърция провежда парламентарни избори през май

Гърция провежда парламентарни избори през май

Защото е много вероятно да е необходим втори тур