Гърция ще проведе парламентарни избори през май, обяви  късно във вторник премиерът Кириакос Мицотакис.

"Мога да ви кажа със сигурност, че изборите ще се проведат през май, а не през юли. Защото е много вероятно да е необходим втори тур", каза Мицотакис по време на интервю за телевизия Alpha TV.

Запитан за проучвания на общественото мнение, които показват, че преднината на неговата партия "Нова демокрация" намалява спрямо основната опозиционна партия СИРИЗА, той постави под въпрос тяхната достоверност.

"Искам на втория тур да се състави правителство на мнозинството, от което тази страна има нужда", добави той.

СИРИЗА скъсява дистанцията от Нова демокрация

СИРИЗА скъсява дистанцията от Нова демокрация

Избориte в Гърция са през май

Припомняме, че прочване показа, че разликата между управляващата партия в Гърция "Нова демокрация" и СИРИЗА е намаляла до 3,6 процента. Проучването е проведено от Alco за гръцката Alpha TV между 13 и 17 март. 

Нова демокрация води по отношение на намеренията на избирателите с 28,4%, следвана от лявата опозиция СИРИЗА с 24,8% и лявоцентристката ПАСОК на трето място с 9,3%.

Те изпреварват комунистите от KKE (6%), националистическата партия "Гръцко решение"(3,8%), радикалната левица МеРА25 (3,4%) на Янис Варуфакис и "Гърците" (3,4%), а 13,8% не са решили как ще гласуват.

Преди тежката железопътна катастрофа, отнела живота на 57 души, консервативната "Нова демокрация" имаше комфортна преднина пред СИРИЗА. Лошото състояние на жп транспорта в страната и липсата на критично важни системи за сигурност, които излязоха наяве след трагичния инцидент обаче изкараха студентите и транспортните работници на улиците, а влаковете бяха спрени до края на март.

Премиерът пое политическа отговорност за катастрофата и транспортният министър подаде оставка, но това не успокои хората и очевидно промени електоралните нагласи.

Предизборно Гърция вдига минималната заплата на 780 евро

Предизборно Гърция вдига минималната заплата на 780 евро

Увеличението е с 9.4%