Увеличават минималната работна заплата в Гърция с 9.4%, като от 1 април тя става 780 евро на месец, съобщава в. "Катимерини".

Повишението идва месеци преди края на мандата на консервативното правителство на премиера Кириакос Мицотакис. Властта увеличи два пъти месечната брутна минимална заплата през 2022 г., тъй като доходите на домакинствата бяха засегнати от високата инфлация.

"Очевидно това ново повишение няма да реши проблема. Но със сигурност ще предложи много важно облекчение", изтъкна Мицотакис в телевизионни изявления след среща с министъра на труда и социалните въпроси Костис Хацидакис. Премиерът допълни, че увеличението е максимумът, който правителството може да предложи в рамките на финансовия капацитет на страната.

Проучвания на обществените нагласи обаче показват, че доверието към настоящето правителство пада пред опозицията в лицето на лявата партия СИРИЗА след влаковата катастрофа, при която загинаха 57 души.

Припомняме, че трагичният инцидент предизвика масови безредици в съседна Гърция, което спъна и провеждането на парламентарни избори в началото на април, както бе планирано. Към момента нова дата все още не е обявена.

Мицотакис пое отговорност за влаковата катастрофа край Лариса

Мицотакис пое отговорност за влаковата катастрофа край Лариса

Гръцкият премиер обеща да коригира дългогодишните недостатъци в железопътния сектор