Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се извини за влакова катастрофа, при която загинаха 57 души, като обеща да коригира дългогодишните недостатъци в железопътния сектор и да осигури финансова подкрепа за семействата на жертвите, съобщава Ройтерс.

Искам да поднеса отново публично извинение от името на тези, които управляваха страната през годините и най-вече лично. Поемам отговорността, заяви гръцкият премиер.

Той очерта приоритетите на своето правителство, които включват прозрачно разследване на причините за катастрофата и обезщетяване на семействата на жертвите. По думите му повече от 270 милиона евро ще бъдат инвестирани в железопътната реформа и обеща да наеме повече персонал и да подобри безопасността чрез инсталиране на цифрови системи за управление по железопътната мрежа до края на август.

Ние сме заедно в този процес, каза Мицотакис и добави, че младите хора и техните родители имат пълното право да бъдат ядосани. Но лидерът също призова протестиращите да не позволяват на гнева да раздели обществото.

Важно е да дадем място на тъгата и гнева. Но не трябва да позволяваме това да се превърне в искра, която ще предизвика разделения, допълни Мицотакис.

Припомняме, че на 28 февруари пътнически влак с 350 души на борда, повечето от които студенти, се сблъска с товарен влак в Централна Гърция, причинявайки най-смъртоносната железопътна катастрофа в страната. Разследването показа, че причината за инцидента е човешка грешка.

Катастрофата предизвика обществено възмущение и протести срещу политическа система, която многократно игнорира призивите на железопътните синдикати за инсталиране и поддръжка на цифрови системи за безопасност и наемане на повече персонал.

Десетки хиляди се събраха пред парламента в Атина, в Солун и други градове в Гърция в най-големите улични демонстрации от 2019 година насам.

Експерти от ЕС ще помагат на Гърция да подобри жп транспорта си

Експерти от ЕС ще помагат на Гърция да подобри жп транспорта си

След тежката влакова катастрофа