Европейският съюз ще изпрати експерти в Атина тази седмица, които да помогнат на страната да подобри безопасността на своята железопътна система, съобщава в. "Катимерини".

До решението се стигна след смъртоносния сблъсък между два влака в Централна Гърция миналата седмица.

Очаква се утре в страната да пристигнат директорът по сухопътен транспорт на Европейската комисия Кристиан Шмидт и ръководителят на Агенцията на Европейския съюз за железниците Йозеф Допелбауер. Те се очакват в Атина в сряда.

В Атина двамата експерти ще се срещнат с новоназначения временен министър на транспорта Йоргос Герапетритис и други правителствени служители, за да проучат как ЕС може да предостави техническа и друга подкрепа на Гърция.

Влаковете в Гърция били сравними само с тези в България, Египет и Турция

Влаковете в Гърция били сравними само с тези в България, Египет и Турция

Гърция има най-лошата железопътна система в Европа, пише "Катимерини"

Темата как Брюксел може да помогне на Атина да се справи с предотвратяването на подобни инциденти, беше в центъра и на телефонен разговор между гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен вчера.

Най-малко 57 души загинаха и десетки бяха ранени на 1 март, когато пътнически влак с повече от 350 души на борда се сблъска с товарен влак на същия коловоз в Централна Гърция.

Трагедията предизвика изблик на гняв и протести в цялата страна, както и рязко фокусира общественото внимание върху стандартите за безопасност в железопътната система.

Продължават протестите и безредиците след жп катастрофата в Гърция

Продължават протестите и безредиците след жп катастрофата в Гърция

Премиерът обеща подобряване на системите за безопасност