Норвегия и Китай нормализираха дипломатическите и политическите си отношения, замразени от 2010 г. насам, когато китайският дисидент Лю Сяобо беше удостоен с Нобелова награда за мир, съобщава "Ройтерс".

Норвежкият външен министър Бьорг Бренде заяви, че двете страни незабавно ще възобновят преговорите за споразумение за свободна търговия.

"Чрез щателните и многобройни разговори, които двете страни имаха през последните години, достигнаха ниво на доверие, което дава възможност за възобновяване на нормалните отношения", се посочва в съвместно изявление на двете страни.

Китайският външен министър Ван И изтъкна в отделно изявление след среща с Бренде в Пекин, че през последните години отношенията сериозно са се влошили.

"Норвегия дълбоко размисли върху причините защо двустранното взаимно доверие беше увредено, и имаше добросъвестни, официални консултации с Китай за това как да се подобрят двустранните отношения", посочи Ван.

Двете страни постигнаха важен консенсус относно научените уроци и възстановяване на взаимното доверие, което е в унисон с интересите на Норвегия и нейния народ и правилната посока на отношенията, добави китайският представител, без да споменава Лю Сяобо или преговорите за свободна търговия.

59-годишният китайски дисидент, който е участвал в продемократичните протести на площад "Тянанмън" през 1989 г., които бяха смазани от китайската армия, беше вкаран в затвора за 11 години през 2009 г. по обвинения за подривна дейност за организиране на подписка, призоваваща за слагане на край на еднопартийното управление. Той остава в затвора.