За близо година сражения във войната в Украйна са загинали или са били ранени близо 180 000 войници от руската армия и 100 000 от украинската страна, без да се броят 30 000 убити цивилни, сочат изчисленията на началника на норвежката армия в неделя.

"Руските загуби започват да наближават 180 000 убити или ранени войници", заяви началникът на норвежкия генерален щаб Ейрик Кристоферсен в интервю за TV2, без да уточнява произхода на тези данни. Норвегия, която граничи с Русия, е член на НАТО от основаването му през 1949 г.

Макрон намекна, че френски танкове ще се появят в Украйна

Макрон намекна, че френски танкове ще се появят в Украйна

Важно решение на Елисейския дворец

"Украинските загуби вероятно са над 100 000 убити или ранени. Освен това в Украйна има около 30 000 цивилни, които са загинали в тази ужасна война", добави норвежкият генерал. От месеци Русия и Украйна не дават надеждни данни за броя на жертвите. През ноември началникът на американската армия Марк Мили заяви, че руската армия е претърпяла загуби от над 100 000 убити или ранени, а украинската страна "вероятно" е претърпяла подобни загуби. Тези данни не могат да бъдат проверени по независим начин.

Въпреки тежките си загуби "Русия е в състояние да продължи още известно време", заяви в неделя и норвежкият началник на щаба, като се позова на мобилизационните и оръжейните възможности на Москва. "Това, което най-много ме тревожи, е дали Украйна ще успее да задържи руските военновъздушни сили извън войната", след като досега те до голяма степен са били държани настрана благодарение на украинската противовъздушна отбрана.

Реформата в руската армия - Москва се мобилизира за след войната в Украйна

Реформата в руската армия - Москва се мобилизира за след войната в Украйна

Лондон: На Шойгу ще му е трудно да събере 1.5 млн. войници

През последните месеци повечето руски удари бяха нанесени с ракети с далечен обсег. Норвежкият генерал също така призова за бърза доставка на бойни танкове за Украйна - въпрос, който досега се поддържаше главно от Германия. "Ако искат да преминат в настъпление през зимата, те се нуждаят от тях бързо", казва Ейрик Кристоферсен пред TV2. Въпреки спешните призиви на Украйна и няколко европейски държави, в петък Берлин отказа да достави танковете си "Леопард" на Киев.

Тежките танкове се намират в състава на няколко други европейски държави, включително Норвегия, но доставката им за Украйна теоретично подлежи на одобрение от страна на Германия.