Властите в Норвегия са отказали да закупят необходимото оборудване за присъединяване на страната към системата за противоракетна отбрана (ПРО) на НАТО. Това съобщават норвежки медии, позовавайки се на съобщение за бюджета на скандинавската страна.

"В резултат на задълбочен анализ на факторите на политиката за сигурност правителството реши, че Норвегия не обмисля придобиването на сензори на най-високо равнище или ракети-прехващачи, които могат да бъдат интегрирани в системата за противоракетна отбрана на НАТО", посочва изданието Klassekampen.

Както е казала експертката по Русия Юлия Вилхелмсен пред вестника, подобно решение може да намали "нарастващото напрежение" в отношенията с Москва.

Норвежките медии отбелязват, че Норвегия от много години подкрепя създаването на отбранителна система на НАТО. В същото време Осло се обяви против това западният военен алианс да стане част от плановете на САЩ за противоракетна отбрана. Позицията се промени през 2010 г. заради обосновката, че системата не е насочена срещу Русия.

През февруари 2018 г. министърът на отбраната на Норвегия Тоне Скоген заяви пред членовете на подкомисията по сигурност и отбрана на Европейския парламент, че Осло не вижда заплаха за националната си сигурност от страна на Русия и не смята, че "в близко бъдеще тя може да представлява такава заплаха".

Основните компоненти на противоракетната отбрана на НАТО включват базираните в Испания разрушители на военноморските сили на САЩ, оборудвани със системата за противоракетна отбрана Aegis, управляваната от САЩ наземна система за противоракетна отбрана Aegis в Румъния, а също така радар за ранно предупреждение в Турция.

Москва обвинява Вашингтон, че пусковите установки, разположени в Румъния и разполащи се в Полша, са универсални. Съществува технологична възможност за бързо и скрито заместване на ПРО ракети с крилати ракети, като в този случай в зоната на поражение ще се окаже цялата европейска част на Русия.

Кремъл неведнъж е заявявал, че действията на САЩ и НАТО за разполагане на противоракетна отбрана в Европа застрашават националната сигурност на Русия и могат да подкопаят стратегическата стабилност в региона. По думите на руския президент Владимир Путин "системата за противоракетна отбрана в Източна Европа е част от ядрения стратегически потенциал на САЩ, който е изнесен в периферията".