Норвегия е помолила НАТО да разположи свои военноморски сили в Баренцово море, които да следят за военната активност на Русия.

Военният министър на Норвегия заяви, че алиансът трябва да обърне повече внимание на стратегическите предизвикателства в региона „в случай, че нещо се случи”, и че по-мащабното военноморско присъствие ще позволи по-добре да следи размерите на руската активност там, пише норвежкото издание „Афтонбладет”.

Норвежкият военен министър също така твърди, че подобен ход ще служи като напомняме, че НАТО защитава всички свои страни членки.

Въпреки обстоятелството, че възможната поява на военни кораби на НАТО в Баренцово море би могло да подтикне Русия да укрепи отбранителните си способности в региона, норвежкият военен министър очевидно смята, че това няма да предизвика конфликт, коментират руски медии.

Междувременно външният министър на Норвегия изтъкна, че Осло приоритизира своите добросъседски отношения с Москва, въпреки геополитическите напрежения.

„Важно е да се поддържа контакт в трудни времена. Норвегия и Русия винаги са се радвали на добросъседски отношения в района на Северния ледовит океан, и ние ще продължим да си сътрудничим в различни области, въпреки разногласията по редица въпроси”, коментира норвежкият външен министър, добавяйки, че човешките контакти между норвежците и руснаците служат като крайъгълни камъни на руско-норвежките отношения.