Норвегия планира да увеличи контрола си върху инфраструктурата на арктическите острови Свалбард, съобщава "Ройтерс".

Причината е, че опасенията за сигурността и изменението на климата оказват влияние върху архипелага.

Скандинавската страна отдавна се страхува, че напрежението между Русия и Запада може да се прехвърли към огромния аванпост поради стратегическото му положение и нарастващия интерес към ценните петролни, газови и корабни пътища на Арктика.

Разположен на около 700 км северно от континенталната част на Европа, Свалбард се управлява съгласно договор от 1920 г., който дава на Норвегия суверенитет, но позволява на гражданите на подписалите го държави да се установяват там без норвежка виза.

Около 60% от 3000-те жители на Свалбард са норвежци, а останалите са от редица страни, най-вече Русия, която управлява въглищна мина в град Баренцбург, където живеят около 400 души.

Норвегия забрани превоза на руски стоки до Свалбард

Норвегия забрани превоза на руски стоки до Свалбард

Русия се оплака от нарушение на човешките права и принципите на хуманизма

"Искаме да засилим националния контрол и да развием норвежкото присъствие на архипелага", заяви министърът на правосъдието и обществената сигурност Емили Енгер Мел относно актуализираната стратегия за Свалбард.

Свалбард е важна част от Норвегия и правителството иска да осигури норвежката собственост върху важна инфраструктура и собственост там, както и да увеличи сигурността на енергийните доставки, добави тя.

Последното включва норвежката държава да поеме повече отговорност за енергийните доставки на Лонгирбюен - най-големият град на Свалбард.

"От предишната актуализация на стратегията през 2016 г. Свалбард претърпя огромни промени. Населението е нараснало и се е разнообразило, а туризмът се е увеличил", отчита правителството.

Напрежение между Русия и Норвегия за Шпицберген

Напрежение между Русия и Норвегия за Шпицберген

Кремъл иска да доставя храна

"Освен това ситуацията с политиката за сигурност, както в световен мащаб, така и в нашите непосредствени райони, се характеризира с по-голяма сериозност и непредсказуемост, отколкото когато беше представен предишният доклад за Свалбард", допълва се в изявлението.

Ограничаването на въздействието на изменението на климата също е ключов двигател, като правителството изрази желанието си да ограничи ръста на населението, както и туризма с круизни кораби.

Температурите в полярния регион се повишават четири пъти по-бързо в сравнение с останалата част на света, което представлява риск за местообитанията на Свалбард - ледници на полярни мечки, северни елени и други арктически видове, които покриват повече от 60% от територията на архипелага.