Русия тълкува неотдавнашното посещение на норвежкия военноморски кораб в арктическия архипелаг Шпицберген като знак за опити на скандинавската страна да милитаризира региона, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в петък, съобщава ТАСС.

"Информацията за неотдавнашното акостиране в пристанището на Лонгиърбиен на Шпицберген от фрегатата на ВМС на Норвегия "Тур Хайердал" привлече вниманието."

"Организацията на посещението на норвежкия военен кораб в архипелага е следващата стъпка в Осло в поредица от последователни действия за включване тази територия в сферата на националното военно развитие", се казва в коментара.

САЩ се разбра с Норвегия за 3 летища и ВМС база за разполагане на войски и техника

САЩ се разбра с Норвегия за 3 летища и ВМС база за разполагане на войски и техника

Но няма да има право да създава отделни американски бази

"Заедно със сателитната наземна станция за проследяване на Свалсат, работеща в архипелага, технически оборудвана за изпълнение на задачи с двойно предназначение, практиката на използване на летище Лонгйърбиен от норвежки военнотранспортни самолети, патрулиране във водите на Свалбард от кораби на бреговата охрана - всички тези факти показват засилване на тенденцията към скрита милитаризация на архипелага от норвежка страна", каза още Захарова.

Норвегия преди това е разширила до Шпицберген националния закон за пристанищата и фарватерите, което предполага използването на инфраструктурата на архипелага във военното планиране на отбраната на Норвегия, включително приемането на подкрепления от съюзниците в НАТО.

Русия сряза Запада за навлизането в Арктика

Русия сряза Запада за навлизането в Арктика

Западът не трябвало да предявява териториални претенции

Освен това норвежките власти предложиха да ограничат достъпа до информация за морското дъно в района на Свалбард, като предоставят изключения за норвежките военни и техните партньори в Северноатлантическия алианс.

"Такава демонстрация на военна сила поражда сериозна загриженост, тъй като е несъвместима с духа на Договора от Свалбард от 1920 г., който определя чисто мирен статут за използването на този архипелаг и също така противоречи на обявената от Осло цел за поддържане на деескалация", заключи Захарова.

Швеция подписва с Норвегия и Дания споразумение за отбрана

Швеция подписва с Норвегия и Дания споразумение за отбрана

Комбинираните им ресурси ще възпират потенциален агресор