Норвежкото правителство заяви в петък, че е подписало ревизирано споразумение със САЩ за присъствието на американски войски в скандинавската страна, съобщава "Ройтерс".

Сделката ще позволи на Вашингтон да създаде съоръжения в три авиобази в Норвегия, но няма да има право да създава отделни американски бази. През февруари САЩ разположиха четири бомбардировачи B-1 и 200 военнослужещи в Норвегия за провеждане на учебни мисии.

Споразумението между двамата съюзници в НАТО ще позволи на САЩ да създадат и една военноморска база в Норвегия, заяви правителството. Сделката, сключена от правителството на малцинството на премиера Ерна Солберг, трябва да бъде ратифицирана от парламента на Норвегия, преди да влезе в сила.

"Правителството е доволно, че сме се договорили със САЩ да сключим това споразумение. На практика това означава, че насърчаваме съвместни учения и че САЩ са още по-способни да подкрепят Норвегия в случай на криза или война. Това е важно за сигурността и интересите на Норвегия", коментира норвежкият външен министър Ине Ериксен Сорейде.

Според текста на споразумението в Норвегия ще бъдат определени четири зони "за развитие на практическо сътрудничество в областта на отбраната", които ще се използват от Норвегия, САЩ и други съюзници.

"Американците ще могат да инвестират в инфраструктура на тези места. Сгради и друга инфраструктура, която САЩ ще създават там в бъдеще, ще бъдат собственост на Норвегия с право да ги използват от американска страна".

Небето над Европа се изпълва с американски B-2 за ядрено възпиране

Небето над Европа се изпълва с американски B-2 за ядрено възпиране

НАТО сигнализира за своята готовност срещу Русия от Балтика до Черно море и способност да нанася решителни удари

Подписването на допълнително споразумение за сътрудничество в областта на отбраната между САЩ и Норвегия ще увеличи оперативната съвместимост на техните въоръжени сили и ще укрепи НАТО, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън в изявление, публикувано в петък.

"Това ще даде възможност на нашите страни да задълбочат сътрудничеството в областта на сигурността, да засилят операциите на НАТО и да подобрят трансатлантическата сигурност".

"Споразумението се основава на споразумението за статут на силите на НАТО от 1951 г. за по-нататъшно развитие на способностите на САЩ за обучение и учения в Норвегия, като допринася за подобряване на оперативната съвместимост с норвежки и други съюзнически сили."

Ръководителят на Пентагона Лойд Остин и министърът на отбраната на Норвегия Франк Бакке-Йенсен са участвали в церемонията по подписването, която се е провела под формата на видеоконференция.

В САЩ: Черно море вече е зона на повишен политически фокус ​​за Пентагона

В САЩ: Черно море вече е зона на повишен политически фокус ​​за Пентагона

Има средна вероятност от инвазия на Русия в Украйна следващите седмици