Руският външен министър Сергей Лавров предупреди западните страни да не предявяват претенции в Арктика преди заседанието на Арктическия съвет тази седмица в исландската столица Рейкявик, предаде "Франс прес".

През последните години Арктика се превърна в място на геополитическа конкуренция между страните, които формират Арктическия съвет (Русия, САЩ, Канада, Норвегия, Дания, Швеция, Финландия и Исландия), след като глобалното затопляне прави региона по-достъпен.

Русия отчита непрестанното внимание на САЩ към Арктика и няма да го пренебрегне

Русия отчита непрестанното внимание на САЩ към Арктика и няма да го пренебрегне

Путин счита "руското военно присъствие в Арктика за абсолютно необходимо"

В сряда и четвъртък ще се проведе заседание на външните министри на осемте страни от Арктическия съвет.

"Отдавна е абсолютно ясно за всички, че това е наша територия, това е наша земя", настоя Лавров на пресконференция в Москва, като подчерта: "Ние сме отговорни да гарантираме, че нашето арктическо крайбрежие е сигурно."

"Позволете ми да подчертая още веднъж - това е нашата земя и нашите води", добави той.

"Но когато НАТО се опитва да оправдае напредването си в Арктика, това вероятно е малко по-различна ситуация и тук имаме въпроси към наши съседи като Норвегия, които се опитват да оправдаят необходимостта НАТО да навлезе в Арктика", настоя руският първи дипломат. 

САЩ изпратиха бомбардировачи B-1B Lancer в Норвегия за пръв път

САЩ изпратиха бомбардировачи B-1B Lancer в Норвегия за пръв път

САЩ разширяват военната си география

През февруари САЩ изпратиха стратегически бомбардировачи за учения в Норвегия като част от усилията на Запада за укрепване на военното си присъствие в региона.

За първи път от 1980-те години американските военноморски сили разположиха самолетоносач в Норвежко море през 2018 година.

През последните години руският президент Владимир Путин превърна арктическия регион на Русия в стратегически приоритет и нареди инвестиции във военна инфраструктура и добив на полезни изкопаеми.

Тъй като ледената покривка в Арктика намалява, Русия се надява да използва Северния морски път като корабен маршрут за износ на петрол и газ за задграничните пазари.

Лавров ще се срещне с американския си колега Антъни Блинкън в кулоарите на срещата на министрите на Арктическия съвет в тест за обтегнатите отношения на Москва с Вашингтон.

Въпреки нарастващото напрежение, Русия и САЩ по време на преговорите за климата по-рано тази година отбелязаха Арктика като област на сътрудничество.

САЩ и Дания са загрижени за нарастващо руско военно присъствие в Арктика

САЩ и Дания са загрижени за нарастващо руско военно присъствие в Арктика

И ще защитят ключовата инфраструктура в региона