Властите на САЩ и Дания са загрижени от нарастващото военно присъствие на Русия в Арктика и считат за важно да защитят ключовата инфраструктура в региона. Това се казва в изявление, публикувано в неделя от Държавния департамент във връзка с пътуването на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън до кралството, съобщава ТАСС.

"Съединените щати приветстваха неотдавнашното решение на Кралство Дания да инвестира 245 милиона долара в отбраната на Северноатлантическия регион и Арктика, което подчертава взаимния ангажимент за поддържане на стабилността и сигурността на Арктика."

Русия трупа безпрецедентна военна мощ на Северния полюс

Русия трупа безпрецедентна военна мощ на Северния полюс

Експертите са съгласни, че оръжието е "много реално" и вече започва да дава плодове

"САЩ и Кралство Дания споделят опасения относно засиленото руско военно присъствие в Арктика. Съгласни сме относно важността на защитата на чувствителната ключова инфраструктура в региона", коментира Министерството на външните работи на САЩ.

"Съединените щати представляват арктически регион, без конфликти, където държавите действат отговорно, а икономическото развитие и инвестициите се извършват по устойчив, прозрачен начин, като се зачитат околната среда, интересите и културата на коренното население", допълва Държавният департамент.

Блинкън ще посети Дания на 16-17 и 20 май 2021 г. и ще проведе разговори с министър-председателя на кралството Мете Фредериксен и външния министър Епе Куфуд.

Пентагонът: Русия е заплаха за САЩ и Европа

Пентагонът: Русия е заплаха за САЩ и Европа

Москва и Пекин милитаризират Арктика

"По време на посещението си държавният секретар Блинкън ще подчертае значението на насърчаването на общи цели, борбата с климатичната криза, разработването на екологични технологии, сътрудничеството в областта на отбраната и Арктика. Държавният секретар ще потвърди ангажимента на САЩ да развива по-близки отношения с Гренландия и Фарьорските острови", се казва в документа.

По-рано командващият руския северен флот адмирал Александър Моисеев заяви, че групирането на силите и активите на руската армия, разположени в Арктика, осигурява военната сигурност на Русия.

Според него, наред с поддържането на висока бойна готовност, персоналът на Северния флот редовно решава проблемите за оказване на помощ и провеждане на спасителни операции по море, включително по маршрута на Северния морски път, осигурявайки безопасността на корабоплаването и екологична безопасност в Арктика.

Русия отчита непрестанното внимание на САЩ към Арктика и няма да го пренебрегне

Русия отчита непрестанното внимание на САЩ към Арктика и няма да го пренебрегне

Путин счита "руското военно присъствие в Арктика за абсолютно необходимо"