Русия отчита непрестанното внимание на САЩ към арктическата зона, включително по отношение на военното си присъствие, и няма да пренебрегне и този регион, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков във вторник, относно загрижеността на Вашингтон за руското военно присъствие в Арктика, съобщава ТАСС.

Руският президент Владимир Путин "смята руското военно присъствие в Арктика за абсолютно необходим елемент от военното строителство".

Песков коментира, че арктическите територии на Русия и нейната специална икономическа зона в Арктика са много важен регион.

Според него икономическият потенциал на арктическата зона нараства от година на година, има обширни планове за развитие на тази територия "и всичко това се прилага последователно".

"Що се отнася до опасенията на нашите американски колеги, не бива да забравяме, че самата Америка никога не се е отказвала от военното си присъствие в арктическата зона, никога не е отслабвала вниманието си към арктическата зона и ние винаги сме отчитали това и също изхождаме от факта че не трябва да пренебрегваме този критичен регион", допълва Песков.

Говорителят на Пентагона Джон Кирби заяви в понеделник, че Министерството на отбраната на САЩ продължава да следи отблизо руската дейност в Арктика, тъй като вижда региона в зона на повишена конкуренция.

Той също така отбеляза, че "никой не иска да милитаризира арктическия регион".

Русия трупа безпрецедентна военна мощ на Северния полюс

Русия трупа безпрецедентна военна мощ на Северния полюс

Експертите са съгласни, че оръжието е "много реално" и вече започва да дава плодове