Русия трупа безпрецедентна военна мощ на Северния полюс и тества най-новите си оръжия в регион, където ледът се е разтопил вследствие на климатичните промени. Москва се опитва да си подсигури северното крайбрежие и да отвори ключов морски коридор от Азия към Европа. Информацията съобщава Си Ен Ен, позовавайки се на сателитни снимки.

Русия с нови военни учения в Арктика

Русия с нови военни учения в Арктика

Ученията трябвало да изпратят "сигнал към нашите чуждестранни приятели - американците"

Експерти по оръжията и западни представители изразиха тревогата си конкретно от едно руско "супероръжие" - торпедо Посейдон 2М39. Страната бързо разработва торпедото, като руския лидер Владимир Путин поиска да бъде запознат с "ключова фаза" от изпитания през февруари от военния министър Сергей Шойгу. Планирани са допълнителни тестове по-късно тази година. Това стелт торпедо е захранвано с ядрен реактор и целта на руските разработчици е да преодолее крайбрежната отбрана като на САЩ на морското дъно. Торпедото може да бъде снабдено с ядрена бойна глава, която може да причини радиоактивни вълни, които ще превърнат атакуваното крайбрежие в необитаема зона за десетилетия.

САЩ предупредиха, че "Посейдон" е създаден да "залее американските крайбрежни градове с радиоактивни цунамита".

Пентагонът наблюдава руските учения в Арктика

Пентагонът наблюдава руските учения в Арктика

Напрежение в стратегически регион

Експертите са съгласни, че оръжието е "много реално" и вече започва да дава плодове. Според Норвегия оръжието е част от нов тип оръжия за ядрено сдържане.

Сателитни снимки на технологичната компания Maxar показват, че Русия продължава да изгражда военни бази и да разполага бойна техника по крайбрежието си на Северния полюс. Също строи подземни обекти за съхранение на нови оръжия като "Посейдон". Русия е разположила бомбардировачи и изтребители МиГ-31БМ, както и нови радарни системи до крайбрежието на Аляска.

Трупането на руски въоръжени сили съвпада с раздвижването на натовски и американски сили. САЩ разположиха бомбардировачи B-1 в Норвегия. Съобщава се, че американците имат ядрена подводница в региона от август 2020 г.

Сателитните снимки показват, че руснаците бавно и методично подсилват летища и бази по арктическото крайбрежие на Русия през последните 5 г. Базите са на територията на Русия и част от легитимната отбрана на границите и крайбрежието. Американски представители обаче се тревожат, че руските сили могат да установят контрол над райони на Северния полюс, където скоро ледът ще се стопи.

Русия и САЩ започват сътрудничество за опазване на Арктика и горите

Русия и САЩ започват сътрудничество за опазване на Арктика и горите

Съсредоточават се и върху ограничаване на вредни емисии и сътрудничество в ядрената енергетика