Американските въоръжени сили наблюдават отблизо какво се случва в Арктика, но не коментират руската интегрирана експедиция Умка-2021 и военните учения, които се проведоха в нейните рамки. Това съобщи в петък пред AP служител на пресслужбата на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ, чиято зона на оперативна отговорност включва Арктика.

"Европейското командване на САЩ следи отблизо дейностите в региона. Ние обаче не разполагаме с никаква информация по тази тема", каза гореспоменатият служител, отговаряйки на искане за коментар за дейността на експедицията Умка-2021, обявена от руското министерство на отбраната...

Пентагонът: Русия е заплаха за САЩ и Европа

Пентагонът: Русия е заплаха за САЩ и Европа

Москва и Пекин милитаризират Арктика

Експедицията и ученията бяха докладвани на руския президент Владимир Путин чрез видеовръзка от главнокомандващия ВМС адмирал Николай Евменов. Както подчерта Путин, сегашните всеобхватни учения в Арктика демонстрират способността на руския флот да действа в суровите северни ширини, подобни експедиции трябва да продължат.

"Потвърдени са високите бойни възможности на руското оръжие, както и тяхната надеждност при експлоатация в екстремни условия", каза Путин. Според президента тази арктическа експедиция няма аналози в историята на съветския период, както и в съвременната история на Руската федерация.

Според информацията, предоставена от Евменов, експедицията се провежда от 20 март 2021 г. под ръководството на главното командване на ВМС. Както уточни адмиралът, за първи път, в рамките на една концепция и план, в околополярните райони се провежда комплекс от бойно обучение, изследвания и практически мерки от различни посоки. Общо говорим за 43 събития на остров Александра Ленд (част от архипелага Земя на Франц Йозеф) и прилежащата покрита с лед водна площ.

Новият шеф на Пентагона е загрижен за Арктика

Новият шеф на Пентагона е загрижен за Арктика

Политиката на Русия