Русия и САЩ възобновиха преговорите за климата, фокусирайки се върху горите, ядрената енергетика и Арктика, съобщиха руските медии във вторник, дори когато двустранните отношения се сринаха, съобщава АФП.

Представителят на руския президент по климата проведе разговори с американския си колега Джон Кери, след като САЩ се присъединиха към Парижките климатични споразумения и президентът Джо Байдън обеща да даде приоритет на околната среда.

"Разговорът с Джон Кери беше важна стъпка за запознаване с позицията на новата администрация на САЩ по отношение на климата", заяви пратеникът на Кремъл Руслан Еделгериев пред "Комерсант".

Горските пожари в Арктика отделят 35% повече CO2 през 2020-а в сравнение с цялата 2019-а

Горските пожари в Арктика отделят 35% повече CO2 през 2020-а в сравнение с цялата 2019-а

Лоша новина за климатичните промени

"Изменението на климата е значително съвременно предизвикателство и трябва да бъде решено колективно от най-големите емисии на парникови газове." 

Еделгериев заяви, че Русия и САЩ ще се съсредоточат върху опазването на Арктика, по-специално ограничаването на вредни емисии, както и проектите в горския сектор и сътрудничеството в областта на ядрената енергетика.

Двете страни могат да постигнат "положителни резултати", ако си сътрудничат в рамките на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата и Парижкото споразумение за климата.

Разговорите се състояха след като миналия месец руският външен министър Сергей Лавров обсъди климатичните промени с Кери и двамата се договориха да си сътрудничат допълнително в рамките на Арктическия съвет, група от осем държави в региона.

Две трети от тропическите гори по света са унищожени или деградирали

Две трети от тропическите гори по света са унищожени или деградирали

Това са "белите дробове" на планетата

Предшественикът на Байдън Доналд Тръмп се оттегли от Парижкото споразумение от 2015 г. миналата година, критикувайки въздействието му върху американската икономика.

Напрежението между бившите врагове в Студената война наскоро се изостри заради присъдата и затвора на руския опозиционен политик Алексей Навални и репресиите на Москва срещу протестиращи, които искат неговото освобождаване.

Миналата седмица САЩ и ЕС наложиха санкции на висши руски служители заради затвора и отравянето на известната опозиционна фигура.

Циркулацията в Атлантическия океан е най-слаба от хилядолетие, предупреждават учени

Циркулацията в Атлантическия океан е най-слаба от хилядолетие, предупреждават учени

Сривът на Гълфстрийм заплашва с екстремно време в Европа и по-високи окенаски нива по източния бряг на САЩ