Количеството въглероден диоксид, отделен от горските пожари в Арктика през тази година, вече е с 35% по-високо в сравнение с цялата 2019 г.

Последните данни, предоставени от службата на ЕС за наблюдение на атмосферата "Коперник", показват, че до 24 август 245 мегатона CO2 са били отделени от горски пожари тази година. Числото за цялата минала година е 181 мегатона, пише "Гардиън".

Горещините в Сибир - невъзможни без отпечатъка на човека в климата

Горещините в Сибир - невъзможни без отпечатъка на човека в климата

Десетилетията отделяни парникови газове от хората са довели до покачване на температурата

Пиковият брой на активните наблюдения на пожари е около 600 в края на юли, в сравнение с 400 през 2019 г. Средният еквивалентен брой между 2003 и 2018 г. е около 100. "Коперник" изчислява, че 205 мегатона CO2 са отделени само между 1 юни и 31 юли. Горските пожари съвпаднаха с гореща вълна в Сибир, където температурите скочиха до над 30 градуса по Целзий в някои райони.

Д-р Марк Парингтън, старши учен в "Коперник", каза, че горските пожари в Арктика това лято може да създадат нов прецедент. Емисиите са нараснали значително през юли и началото на август в сравнение с 2019 г. "В някои отношения данните са подобни на 2019 г. по отношение на сухите и топли условия в сибирска Арктика. Тази година разликата беше голям клъстер от пожари, които горяха през юли в продължение на много дни, което доведе до по-високи прогнозни емисии."

Пожарите в Сибир вече са върху 4.3 млн. хектара, 600 населени места се задъхват

Пожарите в Сибир вече са върху 4.3 млн. хектара, 600 населени места се задъхват

Гасят се само 160-170 хиляди хектара...

Д-р Томас Смит, асистент по география на околната среда в Лондонското училище по икономика, каза, че 2019 г. вече е била аномална година в полярния кръг. "Видяхме две години аномално висока активност, според сателитните данни, които стигат до 2003 г.", каза той.

Смит също така предупреди, че някои пожари унищожават древни торфени блата, съдържащи въглерод, натрупан в продължение на хиляди години, процес, подобен на изгарянето на изкопаеми горива.

Анализът, извършен от Смит, обхващащ май и юни тази година, показва, че около 50% от пожарите в полярния кръг са горели върху торфени почви, като по-голямата част от пожарната активност се е случила в Източен Сибир.

Арктическите горски пожари станаха причина за безпокойство през последните години, като пожарите стават все по-масови и устойчиви през 2019 и 2020 година.

През юни руската служба за защита на горите от въздуха съобщи, че в райони, недостъпни за пожарникари, са изгорели 3,4 млн. декара сибирска гора. Миналото лято пожарите в Арктика бяха толкова силни, че създадоха облак дим и сажди, по-големи от сушата на ЕС.