Площта на пожарите в Сибир продължава да расте и в момента е около 4.3 милиона хектара, съобщава Дойче веле с позоваване на руския клон на природозащитната организация "Грийнпийс".

Шефът на противопожарния отдел на руския офис на "Грийнпийс" Григорий Куксин съобщава, че се гасят около 160-170 хиляди хектара, останалите пожари са оставени да горят произволно. Той се позовава на официални статистически данни на горското стопанство.

Според някои руски медии димът вече е покрил 600 населени места, според други - 800.

Изданието Newslab.ru съобщи, че в Красноярския край се е наложило на някои от дежурните екипи да се доставя кислород, за да могат да изпълняват задълженията си.

Петицията с призив да се вземат мерки срещу стихията вече са подписали около 1.2 милиона души.

"Хората и животните дишат трудно, застрашени са многобройни горски села, унищожават се много животни и растения", пишат авторите на петицията."

"Ситуацията е безнадеждно занемарена, надяваме се само на дъждовете", коментира Куксин, като предупреждава, че първите дъждове няма да угасят пожарите, а могат само да ги ограничат.

3 млн. хектара гори горят в Сибир, димът достигна до р. Волга

3 млн. хектара гори горят в Сибир, димът достигна до р. Волга

Хората се задъхват...

Причина са безконтролното им разрастване е закъснялата реакция. Голямата част от пожарите горяха повече от месец преди да се вземат мерки, а някои са още от месец май. Властите обясняваха, че е икономически неизгодно да се гасят.

Едва след като скандалът стана световен и с темата се ангажираха множество медии и популярни личности, сред които Леонардо ди Каприо, руският президент Владимир Путин нареди армията да бъде изпратена за борба срещу стихията.

Междувременно димът обхвана територии на запад до Урал, а на изток до бреговете на Аляска. Специалистите определят мащабите на явлението като екологична катастрофа с глобален мащаб.

Същевременно Москва не прие предложенията за международна помощ при борбата със стихията.

По-рано руските власти посочиха като причина за пожарите климатичните промени.

По думите на Куксин, за пожарникарите е очевидно как се променя климатът.

Същевременно той посочва, че самите пожари са колосален източник на парникови газове и мощен фактор за влияние върху климата. Той е категоричен, че гасенето е наложително и стихията не бива да се оставя да бушува произволно.

"Димът и саждите се отлагат в снеговете на Арктика - това променя способността на снега да отразяват светилната и топенето се ускорява. Тези фактори ускоряват климатичните промени, но ние можем да им повлияем. Почти всички пожари са причинени от човека и ние бихме могли да ги гасим на различни стадии и да намалим влиянието им върху климата без щети за промишлеността, без неудобни за хората преустройства. Бихме могли да го направим със сравнително малко усилия." - заключава Григорий Куксин.