Русия е провела нови военни учения в Арктика, територия с нарастващо значение за Москва, докато се бори за регионално господство със съперници, включително САЩ, отбелязва "Франс прес".

Напрежението между Запада и Русия накара двете страни да подсилят своите военни в затънтения Далечен Север, район, за който се смята, че е богат на природни ресурси и където топящият се лед отвори нови маршрути за корабоплаване.

На 20 март руските военни започнаха големи арктически маневри край остров Александра, част от архипелага Земя на Франц Йосиф, които се очакваше да включват над 40 отделни учения.

Военният флот на САЩ започва патрулиране край границите на Русия в Арктика

Военният флот на САЩ започва патрулиране край границите на Русия в Арктика

През следващите години САЩ щели да действат "по-настойчиво" в Арктика

Вчера руското военно министерство обяви началото на командни учения на Северния флот, които ще продължат в продължение на "няколко дни".

Ученията включват тестове на противовъздушни системи "Панцир-С1", презареждане по време на полет на изтребител МиГ-31 и заглушаване на контролните системи на безпилотни летателни апарати, симулиращи атака.

Миналия петък в ученията участваха три ядрени подводници, които са разбивали лед и повърхност едновременно, а също така включваха ядрена подводница, изстрелваща торпедо изпод леда.

Президентът Владимир Путин похвали арктическите учения в петък, изтъквайки, че руските военни са доказали способността си да действат дори "в сурова северна среда".

Пенсионираният руски адмирал Виктор Кравченко заяви пред "Интерфакс", че ученията трябвало да изпратят "сигнал към нашите чуждестранни приятели - американците".

Кравченко настоя миналата седмица, че ученията щели да напомнят на САЩ, че имат конкуренция в региона, и щели да покажат, че Русия "е тук от дълго време".

Русия е една от петте арктически държави, които заявяват своите претенции в региона, а Москва засили военното си присъствие там, като отвори отново и модернизира няколко бази и летища, изоставени след края на съветската епоха.

Москва построи военна база на отдалечения остров Котелни, част от Новосибирските острови в източната част на Арктика, а има и други инсталации, включително на архипелага Земя на Франц Йосиф.

Русия също така разположи там своите модерни системи за противовъздушна отбрана С-400.

САЩ разполагат за първи път стратегически B1 в Норвегия, до ВМС бази на Русия

САЩ разполагат за първи път стратегически B1 в Норвегия, до ВМС бази на Русия

Геостратегическият регион играе "критична роля за защита на родината и проектиране на глобална мощ"

През февруари САЩ изпратиха стратегически бомбардировачи за обучение в Норвегия като част от опитите на Запада за укрепване на военното му присъствие в региона.

За първи път от 1980-те години американските военноморски сили разположиха самолетоносач в Норвежко море през 2018 г., а след това няколко други кораба в икономическата зона на Русия в Баренцово море през следващата година.