Военноморските сили на САЩ ще започнат редовно патрулиране край бреговете на Русия в Арктика, за да възпрепятстват "настъплението на Москва в Крайния север". Това обяви министърът на ВМС на САЩ Кенет Брейтуейт, цитиран от Breaking Defense.

Той отбеляза, че през следващите години Вашингтон ще трябва да действа "по-настойчиво" в Арктика, за да оспори както руските, така и китайските "претенции".

Най-мощният в света руски атомен ледоразбивач "Арктика" излезе на първия си рейс

Най-мощният в света руски атомен ледоразбивач "Арктика" излезе на първия си рейс

Ще работи в акваторията на Северния морски път"

Отговаряйки на въпрос дали САЩ трябва да провеждат "операции за осигуряване свобода на корабоплаването" край северното крайбрежие на Русия, Брейтуейт сравни ситуацията в региона с обстановката в Южнокитайско море, където Китай има териториални спорове с няколко страни.

"Морските пътища на север стават плавателни, ВМС на САЩ възнамерява да гарантира на нашите партньори свобода на корабоплаването", изтъкна министърът. Той нарече тази стратегия "по-смела позиция", "право и дълг" на САЩ като "доминираща военноморска сила в света".

Помпео: Следим активността на Русия в Арктика

Помпео: Следим активността на Русия в Арктика

Политика на САЩ

По думите на Брейтуейт основното предимство на САЩ в Арктика са подводниците. Но, добави той, американският флот ще трябва да наеме ледоразбивачи от съюзници, докато Русия разполага с цял флот от ледоразбивачи, а Китай строи кораби със скорост, с която САЩ "не могат да се сравнят".

За това, че САЩ увеличават присъствието на военни кораби в Арктика, говори по-рано руският военен министър Сергей Шойгу. По думите му военнополитическата обстановка в региона се усложнява от конкуренцията на водещите страни в света за достъп до ресурси и транспортни комуникации. Русия активно развива Северния флот, за да укрепи отбранителните си способности и да осигури националните си интереси в Арктика, подчерта той.

Руското външно министерство също изрази загриженост, че САЩ увеличават военното си присъствие в Арктическия регион и отбеляза, че Москва се застъпва за това той да остане поле за мирно сътрудничество.

Русия разгръща противовъздушен купол над Арктика

Русия разгръща противовъздушен купол над Арктика

С противоракетни системи С-400