Норвежката авиокомпания Norwegian Air Shuttle ASA обяви, че ще поиска обезщетение от американския самолетостроител Boeing, след като приземи 18-те си самолета Boeing 737 Max 8 след спирането на полетите на този модел във въздушното пространство на Европейския съюз от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) вчера. Всички полети на самолети Boeing 737 Max 8 и Max 9 бяха отменени от EASA, след като самолет Boeing 737 Max 8 се разби в Етиопия през уикенда, при което загинаха всички 157 души на борда.

Говорител на нискотарифния норвежки авиопревозвач Norwegian Air Shuttle заяви, че компанията "не трябва да има никаква финансова тежест за чисто нов самолет, който няма да бъде използван", съобщава "Асошиейтед прес".

"Ние ще изпратим цялата сметка на Boeing", подчерта говорителят на Norwegian Air.

САЩ остават сред малкото страни в света, които все още ползват Boeing 737 Max 8

САЩ остават сред малкото страни в света, които все още ползват Boeing 737 Max 8

По-голямата част от света спира да го ползва до второ нареждане

Вчера от Boeing заявиха, че нямало "основание за издаване на нови насоки към операторите", докато Федералната авиационна администрация на САЩ заяви, че "няма основание за издаване на заповед за приземяване на самолета".

Вчера Boeing 737 Max 8 на Norwegian Air на път за Тел Авив промени курса си и трябваше да се върне в Стокхолм, след като норвежката авиокомпания реши да приземи всичките си самолети от този модел.

Този модел самолет беше забранен за използване и преминаване през въздушното пространство в повечето страни по света, като около две трети от полетите на самолетите Boeing 737 Max 8 бяха отменени.

ЕС забранява полети на Boeing 737 Max 8

ЕС забранява полети на Boeing 737 Max 8

Мерките оставят в сила до изясняване обстоятелствата около катастрофата

Коментирайки катастрофата в Етиопия, от Boeing заявиха, че компанията има "пълно доверие" в модела, като акциите на самолетостроителя се сринаха с 6,1 процента, което доведе до загуба на пазарна стойност на Boeing от 26,65 млрд. долара.

Според Flightradar24 САЩ и Канада остават единствените страни, които не са наложили забрана на Boeing 737 Max 8.

Междувременно изпълнителният директор на Ethiopian Airlines Теволде Гебремариам настоя, че Boeing трябва да приземят всички свои самолети 737 Max 8, докато не бъде доказано, че са безопасни