Видеоклип, публикуван в събота, улавя президента Доналд Тръмп да казва, че иска да се "освободи" от тогавашния посланик на САЩ в Украйна - Мари Йованович.

За записа, предоставен на PBS NewsHour от адвокат на един от хората, чули оригиналния разговор, се казва, че е от вечеря във Вашингтон от 30 април 2018 г. Това е година по-рано преди реално уволнението на Йованович.

Импийчмънтът на Тръмп: Демократите го обявиха за диктатор, искал да бъде всемогъщ

Импийчмънтът на Тръмп: Демократите го обявиха за диктатор, искал да бъде всемогъщ

Трябвало да бъде отстранен от длъжност

Джоузеф Бонди, адвокат на Лев Парнас, каза пред NewsHour, че Парнас, сътрудник на личния адвокат на Тръмп Руди Джулиани, е бил на вечерята с президента и няколко други, когато Тръмп каза, че иска да уволни Йованович.

На около 42-та минута от видеото Парнас казва: "Най-големият проблем там, мисля, че откъде трябва да започнем, е дали трябва да се отървем от посланика. Тя все още е останала от администрацията на Клинтън. "

Тогава Тръмп изглежда казва: "Къде? Посланикът в Украйна?"

Импийчмънтът на Тръмп: Демократите твърдят, че поставя себе си на първо място, а не Америка

Импийчмънтът на Тръмп: Демократите твърдят, че поставя себе си на първо място, а не Америка

"Знаете, че не можете да се доверявате на този президент"

Парнас отговаря: "Да. Тя обикаля наоколо и говори на всички: "Чакай, той ще бъде импийчмънт, просто изчакайте."

Няколко секунди по-късно Тръмп дори заявява: "Отърви се от нея! Разкарайте я утре. Не ме интересува. Разкарайте я утре. Махнете я. Добре? Направи го!"

Бонди свидетелства, че Парнас присъства на вечерята заедно с Игор Фруман, друг от бизнес партньорите на Джулиани.

И Парнас, и Фруман са с повдигнати обвинения по федерални обвинения, включително за нарушаване на законите за финансиране на политически кампании.

Тръмп не трябва да присъства на процеса по импийчмънт

Тръмп не трябва да присъства на процеса по импийчмънт

Съвет на адвокат

В събота Бонди заяви, че е пуснал видеоклипа, тъй като го смята за критичен за разбирането на обществото.

"Като се има предвид неговото значение за националния интерес, решихме да пуснем този запис по начин, който има за цел да осигури равен обществен достъп и в опит да даде яснота на американския народ и на Сената относно необходимостта от провеждане на справедлив процес, със свидетели и доказателства", каза той.

Записът, направен от Фруман, преразгледан и за първи път докладван от ABC News, изглежда, че уловя Тръмп, който прави коментарите. Бонди казва, че след като новините за аудио записа стават публични, Парнас е потърсил онлайн база данни, свързана с неговия iPhone, и от вечерята, продължила повече от час, е намерил видео, изпратено му от Фруман. Бонди е прехвърлил видеоклипа  пред следователи в Конгреса.

Поддръжник на Тръмп прекъсна импийчмънта

Поддръжник на Тръмп прекъсна импийчмънта

Протест прекъсна слушанията в Сената

Тръмп многократно е казвал, че не познава Парнас добре. Той също е нападал Йованович в Twitter, с твърдението, че всяко място, на което е ходила, "се е объркало лошо".

Пускането на видеозаписа идва в деня, в който адвокатите на Белия дом започнаха да излагат своите позиции в процеса за импийчмънт на Сената срещу Тръмп. Процесът на импийчмънт до голяма степен е съсредоточен върху действията на президента спрямо Украйна.