В емоционално изказване, с което беше сложен край на третия ден от процеса по импийчмънт срещу президента на САЩ Доналд Тръмп, водещият прокурор Адам Шиф каза пред сенаторите, че в Съединените щати "правото има значение" и "вие знаете, че това, което направи той, не е правилно", имайки предвид Тръмп, обобщава "Гардиън".

След продължило около девет часа излагане на аргументи, в което демократите методично представяха доказателства, че Тръмп е извършил злоупотреба с власт, като е притискал Украйна за своя лична политическа изгода, Шиф призова Сената на САЩ да отстрани Тръмп от длъжност.

Поддръжник на Тръмп прекъсна импийчмънта

Поддръжник на Тръмп прекъсна импийчмънта

Протест прекъсна слушанията в Сената

"Знаете, че не можете да се доверявате на този президент да прави това, което е правилно за тази страна", изтъкна Шиф и допълни: "Можете да вярвате на този президент, че ще прави само това, което е правилно за Доналд Тръмп."

Мениджърите на Демократическата партия в процеса по импийчмънт, които действат като прокурори, водещи делото за отстраняване на Тръмп от длъжност, прекараха трети ден във Вашингтон, излагайки аргументите си срещу Тръмп в едва третия процес по импийчмънт срещу президент в американската история.

Джери Надлър, който е председател на правната комисия към Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ), настоя, че Тръмп трябва да бъде осъден по двете обвинения за импийчмънт, приети от Камарата на представителите миналия месец - злоупотреба с власт и възпрепятстване разследването на Конгреса - за оказване на натиск върху Украйна през миналата година да разследва неговия опонент от Демократическата партия Джо Байдън, както и за възпрепятстване на разследването на аферата.

Тръмп не трябва да присъства на процеса по импийчмънт

Тръмп не трябва да присъства на процеса по импийчмънт

Съвет на адвокат

Цитирайки съветника по националната сигурност Александър Виндман, който свидетелства през ноември по време на публичните изслушвания пред комисията по разузнаване и чието семейство са били съветски бежанци, Шиф каза, че "ако правото няма значение, ние сме загубени".

"Знаете, че това, което направи той, не беше правилно. Това правят в старата страна, от която бащата на полковник Виндман е дошъл, от която моят прадядо дойде, от която някои от вас може да дойде. Но тук правото се предполага да има значение", подчерта Адам Шиф.

Демократите се противопоставят на крайния скептицизъм на републиканците по делото срещу Тръмп. Няколко мениджъри на трибуната в Сената, водени от Шиф, представиха на 100-те сенатори видео свидетелства от публични изслушвания миналия месец, примесени с наскоро открити доказателства и анализ, подробно описващ схемата на Тръмп.

Импийчмънтът на Тръмп: Сенатът прие правилата за процеса след бурни дебати посред нощ

Импийчмънтът на Тръмп: Сенатът прие правилата за процеса след бурни дебати посред нощ

Разполагащите с мнозинство републиканци работят за оправдаването на Тръмп

Републиканците от своя страна гласуваха против даването на показания от свидетели, докато обжалването на процеса не приведе нови доказателства, а много републиканци призоваха за показанията на Хънтър Байдън (сина на Джо Байдън) по-късно днес, който някога беше част от управителното тяло на украинската газова компания Burisma.

Изразявайки недоволство от дължината на пледоариите им и че казаното от тях е повторение на казаното от демократите по-рано в Камарата на представителите, републиканските сенатори казаха пред журналисти по време на почивка, че е време да се чуе другата страна.

"Готови сме екипът на президента да изложи защитната си пледоария. Вече чухме много от Камарата на представителите", коментира републиканският сенатор Джон Барасо, допълвайки: "Готов съм да чуя защитата на президента."

US Сенатът отхвърли 4 искания на демократите по импийчмънта

US Сенатът отхвърли 4 искания на демократите по импийчмънта

Дебатът протече разгорещено във вторник

Защитата на Тръмп може да започне излагането на аргументацията си още в събота. Джей Секулоу, водещ адвокат в екипа, защитаващ Тръмп, не даде конкретен отговор на въпросите на репортерите относно аргументите, които ще изложат. "Ще опровергаем аргументите им и ще представим нашите", каза Секулоу.

Вчера мениджърите по импийчмънта се опитаха да разобличат лицемерието, както го определиха, в защитата на Тръмп, използвайки собствените минали думи на републиканците срещу тях.

Тръмп: Импийчмънтът е позор и измама

Тръмп: Импийчмънтът е позор и измама

Ние се срещаме със световни лидери, най-важните хора по света и ние връщаме бизнеса