Сенатът на САЩ прие основните правила за провеждането на процеса по импийчмънт на президента Доналд Тръмп след продължили близо 13 часа остри дебати в първия ден от процеса, съобщават световните осведомителни агенции.

Демократите влязоха в разправии с адвокатите на Белия дом относно провеждането на справедлив процес, докато републиканците блокираха опитите им да се разгледат нови доказателства.

US Сенатът отхвърли 4 искания на демократите по импийчмънта

US Сенатът отхвърли 4 искания на демократите по импийчмънта

Дебатът протече разгорещено във вторник

Пренията във връзка с процеса ще бъдат възобновени по-късно днес с излагане на аргументи от страна на демократите, които ще бъдат последвани от защитни пледоарии от страна на републиканците и въпроси.

Тръмп е третият президент на САЩ, който преминава през процес на импийчмънт. Той е обвинен в злоупотреба с власт и възпрепятстване на разследването на Конгреса на САЩ. Той отрича да е сторил нещо нередно и незаконно.

Срещу Тръмп започна процес, след като през миналия месец беше импийчнат от Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ), която е контролирана от Демократическата партия.

Ала Сенатът, който е контролиран от съпартийците на Тръмп - републиканците, не се очаква да го осъди и да го отстрани от заемания пост.

Вчера по време на Световния икономически форум в швейцарския зимен курорт Давос Тръмп отхвърли обвиненията срещу него като "просто измама".

Тръмп: Импийчмънтът е позор и измама

Тръмп: Импийчмънтът е позор и измама

Ние се срещаме със световни лидери, най-важните хора по света и ние връщаме бизнеса

Републиканците и демократите спориха до късно през нощта местно време, след като процесът започна вчера, като дебатите приключиха около 2 часа през нощта вашингтонско време (9 часа българско).

Сенаторите положиха клетва да действат като безпристрастни съдебни заседатели в процеса, който е председателстван от главния съдия на САЩ Джон Робъртс.

Съгласно приетите правила за провеждане на процеса, излагането на встъпителните аргументи ще започне по-късно днес, като всяка страна ще разполага с 24 часа, за да изложат тезите си в рамките на три дни.

Но основният въпрос за свидетелите все още не е уреден, като дебатът и гласуването дали да бъдат призовани бяха отложени, докато всяка страна не аргументира тезата си.

Адвокатите на Тръмп: За злоупотреба с власт и възпрепятстване не се предвижда импийчмънт

Адвокатите на Тръмп: За злоупотреба с власт и възпрепятстване не се предвижда импийчмънт

Сенатът да ги отхвърли…

Демократите искат да изслушат ключови съветници на Белия дом, които са работили в тясно сътрудничество с Тръмп, включително изпълняващият длъжността началник на кабинета Мик Мълвейни и бившият съветник по националната сигурност Джон Болтън.

С гласуване по партиен признак - 53 гласа "за" и 47 гласа "против", Сенатът отхвърли три опита на демократите да получат документи и доказателства в процеса по импийчмънт.

Сенаторите блокираха предложение от лидера на групата на демократите Чък Шумър за изискване на документи от Белия дом, свързани с действията и отношенията на Тръмп с Украйна.

Мнозинството от сенаторите също така отхвърли последващите предложения, настояващи за предоставяне на документи и записи от Държавния департамент и службата на Белия дом, отговаряща за бюджета.

Демократите: Когато президентът злоупотребява с властта, по конституция се полага импийчмънт

Демократите: Когато президентът злоупотребява с властта, по конституция се полага импийчмънт

Комисията по разузнаване публикува меморандум...

В своето встъпително изявление Адам Шиф, демократът от Камарата на представителите, който води делото по импийчмънта, заяви, че повечето американци "не вярват, че ще има справедлив процес".

"Те не вярват, че Сенатът ще бъде безпристрастен", добави той и подчерта: "Те смятат, че резултатът е предварително ясен."

Правният екип на президента по-рано поиска той незабавно да бъде оправдан, като нарече процеса "опасно изкривяване на конституцията".

Юристите на Тръмп обявиха импийчмънта за незаконен

Юристите на Тръмп обявиха импийчмънта за незаконен

Според тях, процесът представлява намеса в изборите…

Подкрепян от адвокатите на президента, лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл първоначално планира да съкрати излагането на встъпителните аргументи от три на два дни.

Демократите настояха, че това ще бъде не по-малко от прикриване.

Но след среща със сенатори, включително някои републиканци, Макконъл се съгласи за излагане на встъпителните аргументи в рамките на три дни.

Сенаторите изразиха опасения за това как ще изглеждат в очите на американските избиратели среднощните заседания по импийчмънта.

Очакват се още няколко дни на спорове около процедурните правила.

Парнас предостави за импийчмънта документи, доказващи, че са се срещали с Тръмп

Парнас предостави за импийчмънта документи, доказващи, че са се срещали с Тръмп

Снимки, картичка с подписа на Тръмп…