Камарата на представителите на американския Конгрес гласува за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, предаде CNN.

Припомняме, обвиненията срещу държавния глава в процедурата по импийчмънт са за злоупотреба с власт - заради натиска на Тръмп срещу Украйна, и за възпрепятстване на разследването на Конгреса.

Белият дом: Президентът Тръмп ще бъде напълно оправдан в Сената

Белият дом: Президентът Тръмп ще бъде напълно оправдан в Сената

Тръмп е уверен в подкрепата на сенаторите...

В подкрепа на първото обвинение гласуваха 230 конгресмени срещу 197 против, второто също беше подкрепено с мнозинство - 229 срещу 198 гласа.Трима конгресмени не участваха в гласуването. Нито един републиканец не подкрепи процеса по импийчмънт. Междувременно двама демократи гласуваха "против" по първото обвинение и трима по второто.

Републиканците шиканират дебата за импийчмънта на Тръмп
Обновена

Републиканците шиканират дебата за импийчмънта на Тръмп

Камарата на представителите започна заседанието си в 16,00 часа българско време (09,00 часа местно) и с около час закъснение пристъпи към дебатиране на правилата за дебата

Крайното решение за отстраняване на президента или за оставането му на власт ще бъде взето от Сената, където мнозинството принадлежи на Републиканската партия, излъчила Тръмп за поста. Поради това, според повечето прогнози, вероятността той да бъде отстранен е много малка.

Ден преди гласуването в Камарата на представителите Доналд Тръмп заяви, че процесът по импийчмънт е опит за държавен преврат.

Какво трябва да знаете за импийчмънта в САЩ?

Какво трябва да знаете за импийчмънта в САЩ?

Според Конституцията на държавата президент може да бъде свален от поста чрез импийчмънт

Доналд Тръмп е третият президент в американската история, който е подложен на импийчмънт. През 1868 г. Камарата на представителите е започвала такава процедура срещу Андрю Джексън, а през 1998 г. срещу Бил Клинтън. И в двата случая Сенатът гласува против отстраняването им и те остават на власт. През 1974 г. Ричард Никсън сам подава оставка без да дочака обявяване на импийчмънт.

Помпео е готов да свидетелства пред Сената по импийчмънта

Помпео е готов да свидетелства пред Сената по импийчмънта

Ще предостави необходимите документи, ако е необходимо...