Какво е импийчмънт и как се прилага? Какво се случва, когато президент на САЩ е подложен на импийчмънт? Въпреки че днес терминът може да звучи нещо познато, само трима президенти в историята на страната са били подложени на тази процедура или само двама, защото в единия случай държавният глава подава оставка преди да се гласува импийчмънтът (обвиненията).

Републиканците и демократите в Сената се скараха за импийчмънта на Тръмп

Републиканците и демократите в Сената се скараха за импийчмънта на Тръмп

От трибуната на горната камара Макконъл описа предложението на лидера на демократите като "грешка"

Ако бъде признат за виновен, президентът на САЩ Доналд Тръмп може да се превърне в първия държавен глава на страната, който е свален от власт от Конгреса.

Според Конституцията на държавата президент може да бъде свален от поста чрез импийчмънт, ако бъде признат за виновен в държавна измяна, подкуп или други тежки престъпления и лошо поведение.

Нанси Пелоси: Гласуваме импийчмънта на Тръмп

Нанси Пелоси: Гласуваме импийчмънта на Тръмп

В Америка никой не е над закона

Първо членовете на Камарата на представителите дебатират и гласуват дали да бъдат повдигнати обвинения срещу президента. Комисията по правни въпроси към долната камара вече одобри две обвинения срещу Тръмп в злоупотреба с власт и възпрепятстване на разследване на Конгреса. Днес се очаква двете обвинения да бъдат гласувани в Камарата на представителите. За прокарването им е необходимо просто мнозинство. Ако Камарата на представителите одобри решението, започва втората фаза от импийчмънта. Сенатът ще проведе процес, който ще бъде председателстван от председателя на Върховния съд на САЩ. За да бъде осъден и свален от власт, 2/3 от сенаторите трябва да гласуват срещу Тръмп, което е малко вероятно, тъй като Републиканската партия има мнозинство от 53 сенатори в 100-местната камара. До момента няма президент в историята на САЩ, който да е свалян от власт на процес в Сената.

Андрю Джонсън е седемнадесетият президент на САЩ и първият, който е подложен на импийчмънт. През 1868 г. президентът се опита да уволни военния министър Едуин Стантън и Камарата на представителите решава да търси импийчмънт. Сенатът не осъжда Джонсън и процесът е приключен.

Тръмп писа на Пелоси за импийчмънта

Тръмп писа на Пелоси за импийчмънта

Никой не вярвал, смята стопанинът на Белия дом

През 1974 г. членове на Камарата на представителите инициират процес срещу 37-ия президент на САЩ Ричард Никсън. Повечето обвинения са свързани със скандала "Уотъргейт", който се случва през 1972 г. Той е обвинен в злоупотреба с власт, възпрепятстване на разследване и презрение към Конгреса. Комисии към долната камара гласуват обвиненията, но процесът е прекратен, след като Никсън подава оставка през август 1974 г., тъй като е очевидно, че Сенатът ще гласува да бъде свален от власт.

През октомври 1998 г. контролираната от републиканците Камара на представителите започва импийчмънт процес срещу 42-ия президент на САЩ Бил Клинтън във връзка с неуместни отношения с Моника Люински. На 19 декември 1998 г. Клинтън официално е обвинен в долната камара в лъжесвидетелстване и възпрепятстване на разследване. Но на 12 февруари Сенатът го оправдава и Клинтън завършва мандата си.

Повече от 700 историци призоваха за импийчмънт на Тръмп

Повече от 700 историци призоваха за импийчмънт на Тръмп

Ние сме американски историци, посветени на изследването на миналото на нашата държава

В историята на САЩ импийчмънт процес е имало срещу редица длъжности лица, включително съдии, губернатори и други.

От 1789 г. Камарата на представителите е инициирала импийчмънт процедура 62 пъти. Камарата е обвинила 19 федерални служители: 15 федерални съдии, включително трима окръжни съдии, един съдия от апелативен съд и един от Върховния съд; двама президенти (Аднрю Джонсън и Бил Клинтън, които по-късно са оправдани в Сената); един министър и един сенатор.

От 19-те два случая не стигат до процес, защото обвинените са напуснали заеманите позиции, седем са оправдани и осем са осъдени (всички те са съдии). Един бивш съдия е избран за член на долната камара, след като е свален от поста. Импийчмънт процесът срещу Ричард Никсън е започнат, но не е завършен, тъй като подава оставка преди обвиненията да бъдат гласувани в долната камара.