Президентът Доналд Тръмп изпрати писмо до председателя на конгреса Нанси Пелоси във вторник, съобщи Си Ен Ен. Телевизията отбелязва, че писмото идва на фона на стремежа на демократите от Камарата да направят разследване за импийчмънт. Тръмп писа на Пелоси само ден преди камарата да гласува импийчмънта.

Тръмп яростно твърди, че "процесът срещу него е подобен на съдебните процеси за вещици Салем". И обвини Пелоси, че представя "фалшива демонстрация на сила" по време на процеса на импийчмънт.

Републиканците и демократите в Сената се скараха за импийчмънта на Тръмп

Републиканците и демократите в Сената се скараха за импийчмънта на Тръмп

От трибуната на горната камара Макконъл описа предложението на лидера на демократите като "грешка"

"Никой интелигентен човек не вярва на това, което казвате", написа Доналд Тръмп.

Президентът на САЩ и Нанси Пелоси са имали история на напрегнати, често лични битки, които бяха подчертани от разследването за импийчмънт, започнато тази есен. Последното заседание в Белия дом през октомври бе прекъснато заради обидите, които се хвърлиха един към друг в кабинетната зала.

В писмото на 6 страници, което Тръмп изпрати до Капитолия, президентът нарича действията на Пелоси "злобни" и се вмъква в това, което той вижда като лични афера, като казва, че е нарушила собствената си клетва.

"Вие обиждате американците, като непрекъснато казвате" Моля се за президента ", когато знаете, че това твърдение не е вярно, освен ако не е замислено в отрицателен смисъл", пише Тръмп в писмото. "Това е ужасно нещо, което правиш, но ще трябва да живееш с него, не аз!"

В друг сегмент от писмото Тръмп пише на оратора на Камарата: "Не знаете, нито ви интересува големите щети и наранявания, които сте нанесли на прекрасни и любящи членове на моето семейство."

"Вие сте тези, които се намесват в изборите за Америка", казва Тръмп.

Президентът беше силно критичен към стремежа на демократите за импийчмънт, защитавайки се, като твърди, че импийчмънтът "не включва никакви престъпления, никакви провинения и никакви лоши действия".

Той също така твърди, че опитът на демократите да го отстранят от власт е част от усилията им за отмъщение за резултатите от изборите през 2016 г.

"Това не е нищо повече от незаконен опит за преврат на партизани, който въз основа на скорошни настроения ще се провали лошо на щанда за гласуване", пише Тръмп. "Вие не сте само след мен, като президент, вие сте след цялата Републиканска партия."

Тръмп е определен за третият президент в историята на САЩ, който ще бъде импийст.

Той написа, че Пелоси е "изгубил значението на много грозната дума, импийчмънт!"

"Пристъпвайки към недействителния им импийчмент, вие нарушавате клетвата си, нарушавате вярността си към Конституцията и обявявате открита война на американската демокрация", написа Тръмп.

Президентът също използва писмото, за да изпрати съобщение до базата си - едновременно да каже на своите привърженици, че не се отказва от борбата срещу импийчмънта, докато сгъва някои от най-големите си попадения срещу демократите и така нареченото вашингтонско блато.

Тръмп посвети голяма част от писмото, за да изтъкне това, което вижда като политически победи, като заяви, че демократите са "отчаяни да отвлекат вниманието" от състоянието на икономиката и други усилия на администрацията. Той нарече уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми "едно от най-добрите решения на страната ни".