Лидерът на мнозинството в Сената на САЩ Мич Макконъл отхвърли предложението на лидера на малцинството Чък Шумър за правилата относно процеса по импийчмънт на президента на САЩ, информират The Hill и "Гардиън".

От трибуната на горната камара Макконъл описа предложението на лидера на демократите като "грешка" и предупреди, че може да доведе до "кошмарен прецедент за нашата институция".

Демократите настояват Болтън да свидетелства на процеса срещу Тръмп в Сената

Демократите настояват Болтън да свидетелства на процеса срещу Тръмп в Сената

Искането двамата ключови свидетели да дадат показания за скандала с Украйна се съдържа в писмо на Чък Шумър

"Лидерът на демократите в Сената очевидно би искал нашата камара да свърши работата на демократите в Камарата на представителите. Той иска да предложи времето и енергията на Сената с надежда да се намерят доказателства за престъпление", подчерта Макконъл.

Така той за първи път отговори на предложението на Шумър как да се проведе процесът срещу Доналд Тръмп.

Шумър изпрати писмо на Маконнъл, че демократите искат да призоват като свидетели на процеса в Сената Джон Болтън, бившия съветник по национална сигурност, който беше уволнен от Доналд Тръмп през септември, и изпълняващия длъжността началник на канцеларията на Белия дом Мик Мълвейн, както и други двама от администрацията на американския лидер.

Повече от 700 историци призоваха за импийчмънт на Тръмп

Повече от 700 историци призоваха за импийчмънт на Тръмп

Ние сме американски историци, посветени на изследването на миналото на нашата държава

Спорният момент е в това, че Шумър иска една резолюция, която ще покрива процедурата и призив за разпитване на конкретни свидетели да бъде прокарана в началото на процеса. Но Макконъл е против, като подчерта, че иска най-малко две резолюции - една за процедурата и една за свидетелите - подобни като на процеса по импийчмънт на президента Бил Клинтън.

"Лидерът на демократите иска да напише напълно нови правила за президента Тръмп", отбеляза Макконъл.

Според републиканеца импийчмънт процедурата е "най-несправедливата" в съвременната история.

Шумър разкритикува отказа на Макконъл. Той поиска от лидера на републиканците в Сената да обясни защо четиримата свидетели не трябва да дават показания.

"От какво се страхува лидерът Макконъл? От какво се страхува президентът Тръмп? От истината ли? Но американците искат истината", попита лидерът на демократите.

Чък Шумър цитира ново проучване, което показва, че повечето американци вярват, че Тръмп трябва да позволи на повечето си съветници да дадат показания по време на процеса в Сената.

Според проучване на Washington Post/ABC News 70% от американците заявяват, че Тръмп трябва да позволи на съветниците си дадат показания, а 60 на сто очакват процесът в Сената да бъде честен. Но американците остават разделени по въпроса дали Тръмп трябва да бъде отстранен от власт. 49% са за сваляне от власт, а 46 на сто са против.

Рекордно одобрение на управлението на Тръмп

Рекордно одобрение на управлението на Тръмп

Според изследването на Quinnipiac University популярността на Тръмп достигна рекордно равнище от 43%

Шумър прогнозира, че ще има гласуване дали да се позволи на Болтън и Мълвейни да дадат показания.