Демократите притискат Джон Болтън, бившия съветник по национална сигурност, който беше уволнен от Доналд Тръмп през септември, и изпълняващия длъжността началник на канцеларията на Белия дом Мик Мълвейни да дадат показания по време на процеса срещу американския лидер в Сената през януари 2020 г., пише "Гардиън".

Искането двамата ключови свидетели да дадат показания за скандала с Украйна се съдържа в писмо на Чък Шумър, топ демократа в Сената, до републиканския му колега Мич Макконъл.

Тръмп отрече нагласите за импийчмънт

Тръмп отрече нагласите за импийчмънт

Разделение в САЩ

Двете партии са в сблъсък относно условията за провеждането на импийчмънт процеса, който е едва третият в историята на САЩ.

Процесът, който Шумър предлага да започне на 7 януари, със сигурност ще се проведе. Контролираната от демократите Камара на представителите ще гласува в полза на две обвинения срещу Тръмп по време на заседание в сряда.

В писмото си Шумър излага евентуалната структура на процеса в Сената, основаван на организирания импийчмънт срещу бившия президент Бил Клинтън през 1999 г. Той целенасочено подчертава, че основните правила за процеса са одобрени единодушно със 100-0 гласа.

Правната комисия към Конгреса на САЩ препоръча импийчмънт на Тръмп

Правната комисия към Конгреса на САЩ препоръча импийчмънт на Тръмп

Сега решението трябва да бъде гласувано в пленарна зала другата седмица

Сенаторите от Демократическата партия силно вярват и аз вярвам, че републиканците са съгласни, че този процес трябва да бъде честен, ще вземе под внимание всички факти, отбелязва Шумър и допълва, че това е най-голямото предизвикателство пред Сената през следващите седмици.

Но надеждите за подобно двупартийно споразумение за процеса през януари се изпариха преди Шумър да изпрати писмото. Републиканците обявиха, че нямат намерение да спазват конституционно ограничени параметри на процеса, който ефективно поставя сенаторите в ролята на жури.

Макконъл, който като лидер на мнозинството има крайната дума как да се проведе процесът, подчерта, че ще го подготви след консултации с Тръмп.

Отлагат гласуването по импийчмънта на Тръмп от комисията в Конгреса

Отлагат гласуването по импийчмънта на Тръмп от комисията в Конгреса

Това решение възмути републиканците

Миналата седмица той обяви, че координира действията с адвокатите на Белия дом.

Други сенатори намекнаха, че вече са достигнали решение да оправдаят президента, дори и преди да са призовали първия свидетел.

Макконъл и Белият дом координираха плана за импийчмънта

Макконъл и Белият дом координираха плана за импийчмънта

Републиканците в Сената ще защитават Тръмп

Камарата на представителите повдигна две обвинения срещу Тръмп. По първото той е обвиняван в злоупотреба с власт, след като е притискал Украйна да започне да разследва бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън в полза на  кампанията на Тръмп за преизбиране. По второто президентът е обвиняван във възпрепятстване на Конгреса с блокиране на свидетели на изслушванията за импийчмънт.

Демократите поискаха други още двама да дадат показания пред Сената. Става въпрос за старши съветника на Мълвейни, Робърт Блеър, и Майкъл Дъфи от администрацията.

Сенатът започва процеса по импийчмънт на Тръмп през януари

Сенатът започва процеса по импийчмънт на Тръмп през януари

Процесът в Сената ще бъде първата точка през януари

В същото време рано тази сутрин Комисията по правни въпроси към долната камара публикува цялостния доклад за импийчмънта, който е от 658 страници.