Демократите от правната комисия към Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) одобриха двете обвинения в процедурата по импийчмънт на президента Доналд Тръмп, с които той е обвинен в злоупотреба с власт, като с това се дава зелена светлина за историческо гласуване в пленарната зала на Камарата на представителите през следващата седмица, което е всичко друго, но не и гаранция, че Тръмп ще бъде едва третият президент, който ще бъде импийчнат (отстранен от власт) в американската история, съобщават местните медии.

Одобрените членове, които обвиняват Тръмп в злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса в разследването му, бяха приети от комисията, спазвайки стриктно партийната линия, като 23-ма демократи гласуваха за изпращане на мерките за обсъждане и гласуване в пленарна зала, която се очаква да ги одобри следващата седмица. Един демократ - Тед Лю от Калифорния, е отсъствал заради здравословни проблеми.

Междувременно всички членове на комисията от Републиканската партия се обединиха и гласуваха против, аргументирайки се, че обвиненията се основавали на недостатъчно доказателства и че демократите, прокарващи бързо процедурата по импийчмънт, ще създадат опасен прецедент за следващите години.

Отлагат гласуването по импийчмънта на Тръмп от комисията в Конгреса

Отлагат гласуването по импийчмънта на Тръмп от комисията в Конгреса

Това решение възмути републиканците

Гласуването се проведе два дни след като комисията започна дебат по въпроса и сутринта след като демократите разгневиха републиканците, внезапно отменяйки очакваното гласуване, което щеше да се проведе много късно в четвъртък вечерта или рано сутринта в петък тамошно време.

"Това беше най-грубото нарушение на доверието между председател на комисия и високопоставен член, което мисля, че някога съм виждал", подчерта най-високопоставеният член на комисията от Републиканската партия Дъг Колинс, който допълни, че "нямаше дискусия" за промяната на плановете.

"Мислехме, че тази вечер ще гласуваме", отбеляза Колинс, който нарече течащата процедура по импийчмънта "произволно правосъдие" и се аргументира, че демократите искали повече телевизионно време за разискванията.

Демократите в Конгреса са готови с две обвинения по импийчмънта

Демократите в Конгреса са готови с две обвинения по импийчмънта

Злоупотреба със служебно положение и възпрепятстване на Конгреса...

Демократите дадоха знак, че искат да попречат на републиканците да твърдят, че са одобрили обвиненията за импийчмънт посред нощ и когато никой американец не ги наблюдава.

"Имахме чувството, че искат да приемем това посред нощ, затова бяхме убедени, че американският народ заслужава да види това историческо гласуване. И това трябва да бъде прието през деня, а не посред нощ", подчерта съветник на Демократическата партия.

Гласуването в комисията дойде след повече от 14 часа бурен дебат в четвъртък между представителите на двете партии относно поредица от предложения за изменения на републиканците, опитващи се да отменят обвиненията за импийчмънт на демократите, които ги повдигнаха заради контактите на Тръмп с Украйна.

Спец доклад: Тръмп с кампания срещу импийчмънта

Спец доклад: Тръмп с кампания срещу импийчмънта

Нови разследвания

Демократите твърдят, че Тръмп е използвал евентуална среща в Белия дом и близо 400 млн. долара помощ от САЩ за Киев като лост, за да накара украинския президент Володимир Зеленски да започне две разследвания, които биха му били от полза политически, включително едно срещу сина на неговия политически съперник за президентските избори през 2020 г. - бившия вицепрезидент Джо Байдън. Освен това го обвиниха във възпрепятстване на Конгреса по време на последващото му разследване на казуса с Украйна, Зеленски и Байдън.

Те твърдят, че подобно поведение е злоупотреба с власт, което е основание за импийчмънт съгласно конституцията на САЩ, и че оставянето на незаконен президент на поста заплашва самата основа на американската демокрация.

"Фактите са ясни - всъщност неопровержими", подчерта председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Републиканците отвърнаха в защита на своя съюзник в Белия дом.

Сенатът започва процеса по импийчмънт на Тръмп през януари

Сенатът започва процеса по импийчмънт на Тръмп през януари

Процесът в Сената ще бъде първата точка през януари