Президентът на САЩ Доналд Тръмп започнал "безпрецедентна кампания", за да възпрепятства разследването на процедурата по импийчмънт. Това заключение се съдържа в доклад, публикуван във вторник, който е подготвен от демократите от специалния разузнавателен комитет на Камарата на представителите на САЩ.

Републиканците на комитета не са съгласни с тази позиция и преди това публикуваха своя версия на доклада, в която отхвърлиха основните аргументи на демократите, които инициираха процедурата за отстраняване на американския президент от властта, съобщи АП.

Тръмп отказва участие в изслушване по импийчмънта

Тръмп отказва участие в изслушване по импийчмънта

Според адвоката му, президентът няма да получи справедлив процес

"Президентът Тръмп започна безпрецедентна кампания за обезкуражаване на разследването", се казва в документа.

В същото време авторите на доклада отбелязват, че "до голяма степен поради патриотизма и смелостта на държавните служители, които предоставят на [разследващите] комисии директни доказателства за действията на президента, комитетите разкриха значителни нарушения" от ръководителя на администрацията на Белия дом.

Надлър официално покани Тръмп да изпрати свой адвокат на изслушванията по импийчмънта

Надлър официално покани Тръмп да изпрати свой адвокат на изслушванията по импийчмънта

Да отговори до 6 декември…

Освен това демократите обвиниха президента в сплашването на свидетели, за да попречи на сътрудничеството им с Конгреса. "Президентът Тръмп публично нападна и сплаши свидетели, които в съответствие със законно издадени призовки говориха [пред депутатите] и свидетелстваха за незаконните му действия", се казва в доклада.

Сред атакуваните от Тръмп конгресмените посочиха бившата посланик на САЩ в Киев Мари Йованович, бившия пратеник на САЩ в Украйна Уилям Тейлър, служител на Съвета за национална сигурност на Белия дом Александър Уиндман, помощник вицепрезидент на САЩ Майкъл Пенс Дженифър Уилямс и неназован американски разузнавач, подали жалба срещу президента на САЩ, което станаха причина за процедурата по импийчмънт срещу него.

Доналд Тръмп: Импийчмънтът ще ми помогне да спечеля вота

Доналд Тръмп: Импийчмънтът ще ми помогне да спечеля вота

Президентът на САЩ се готви за втори мандат

В същото време депутатите подчертаха също, че сплашването на свидетели в САЩ се счита за федерално престъпление, наказанието за което е до 20 години затвор.

По-късно във вторник специална комисия трябва да гласува прехвърлянето на доклада в правната комисия на долната камара на Конгреса на САЩ.

Камарата на представителите има изключителната прерогатива да формулира и да повдига обвинения под импийчмънт. Конгресмените гласуват да отнесат въпроса до правната комисия, където обвиненията се разследват. Ако има причина, тогава се изготвя действителното обвинение.

След одобрение от комитета документът се изпраща за разглеждане в камарата на цялото. За одобрението му е необходимо обикновено мнозинство от гласове, което при настоящото изравняване на силите законодателите на Демократическата партия на САЩ теоретично могат да спечелят.

На 4 декември тръгва импийчмънта срещу Тръмп?

На 4 декември тръгва импийчмънта срещу Тръмп?

Напрежение във Вашингтон

Ако бъдат одобрени, процедурата се прехвърлят на Сената, където процедурата се превръща в изпитателен процес. Камарата на представителите в него всъщност действа като страна в прокуратурата, а сенаторите действат като членове на съдебните заседатели. За да се осъществи импийчмънт, са необходими поне две трети от гласовете на сенаторите (най-малко 67).

Поради тази причина при сегашния състав на Сената вероятността за гласуване в полза на импийчмънта на практика се намалява до нула. От началото на тази година републиканците (въз основа на резултатите от изборите през ноември през средата) имат 53 от 100 места в горната камара на Конгреса.