Повече от 700 американски историци призоваха за импийчмънт и отстраняване на президента на САЩ Доналд Тръмп, пише "Гардиън".

"Ние сме американски историци, посветени на изследването на миналото на нашата държава", пише в отворено писмо на историците, публикувано в Medium, "които заключиха, че Доналд Тръмп е нарушил клетвата си" да защитава Конституцията на САЩ.

Тръмп може да стане третият президент на САЩ, срещу когото е гласуван импийчмънт

Тръмп може да стане третият президент на САЩ, срещу когото е гласуван импийчмънт

Бившият президент на САЩ Ричард Никсън подаде оставка през 1974 г. преди да бъде отстранен от власт, докато Андрю Джонсън и Бил Клинтън бяха обвинени в долната камара (импийчмънт)

В сряда Камарата на представителите на САЩ ще гласува две обвинения срещу Тръмп. Те са свързани със злоупотреба с власт и възпрепятстване на разследване на Конгреса. Обвиненията се очаква да бъдат одобрени и в Сената да започне процес през януари, където се очаква Тръмп да бъде оправдан.

Бившият президент на САЩ Ричард Никсън подаде оставка през 1974 г. преди да бъде отстранен от власт, докато Андрю Джонсън и Бил Клинтън бяха обвинени в долната камара (импийчмънт), съответно през 1868 г. и 1999 г., но след това бяха оправдани в Сената.

Демократите настояват Болтън да свидетелства на процеса срещу Тръмп в Сената

Демократите настояват Болтън да свидетелства на процеса срещу Тръмп в Сената

Искането двамата ключови свидетели да дадат показания за скандала с Украйна се съдържа в писмо на Чък Шумър

Писмото е в координация с Project Democracy, организация, която през миналия месец излезе с подобно писмо, под което се подписаха повече от 500 професори по право.