Републиканецът Доналд Тръмп вероятно тази седмица ще стане третият президент на САЩ, срещу когото ще бъде гласуван импийчмънт. Ръководената от демократите Камара на представителите ще гласува обвинения срещу американския лидер заради опитите му да притисне Украйна да разследва политическия опонент Джо Байдън, съобщава "Ройтерс".

Демократите настояват Болтън да свидетелства на процеса срещу Тръмп в Сената

Демократите настояват Болтън да свидетелства на процеса срещу Тръмп в Сената

Искането двамата ключови свидетели да дадат показания за скандала с Украйна се съдържа в писмо на Чък Шумър

Тръмп е обвинен в злоупотреба с власт с искането си Киев да разследва Байдън, фаворит на Демократическата партия за президент на САЩ, и във възпрепятстване на разследване на Конгреса по казуса.

Президентът отрича обвиненията и нарича импийчмънт разследването измама.

Камарата на представителите на САЩ вероятно ще разгледа въпроса в сряда и тази седмица ще гласува дали да одобри обвиненията и да прати казуса в контролирания от републиканците Сенат, където ще проведе процес дали Тръмп да бъде отстранен от власт.

Демократите, които имат мнозинство от 36 места в Камарата на представителите, се очаква да подкрепят обвиненията, за което се изисква просто мнозинство.

Републиканците държат 53 от 100-те места в Сената, където вероятно ще блокират опитите на демократите да свалят Тръмп, тъй като се изискват 2/3 мнозинство за това.

Бившият президент на САЩ Ричард Никсън подаде оставка през 1974 г. преди да бъде отстранен от власт, докато Андрю Джонсън и Бил Клинтън бяха обвинени в долната камара (импийчмънт), съответно през 1868 г. и 1998 г., но след това бяха оправдани в Сената.

Комисията по правни въпроси към Камарата на представителите гласува по партийна линия в петък (23 срещу 17 гласа) в подкрепа на двете обвинения срещу Тръмп и ги изпрати в пленарна зала. В неделя вечерта комисията публикува пълния доклад с обвиненията срещу американския лидер, който е от 658 страници.

Топ демократите в долната камара очакват да прокарат обвиненията в пленарна зала.

По време на изслушвания в Конгреса демократите обвиниха Тръмп в излагане на опасност Конституцията на САЩ, риск за националната сигурност и подкопаване честното провеждане на президентските избори през 2020 г. с искането си по време на телефонен разговор с украинския президент Владимир Зеленски през юли 2019 г. да разследва Байдън и сина му Хънтър Байдън, който е бил в борда на директорите на украинска газова компания.

Републиканците защитават Тръмп и обвиняват демократите в политически мотивирани действия.