Конгресмените от Републиканската партия се опитват да забавят възможно най-дълго дебата и гласуването на обвиненията срещу президента на САЩ Доналд Тръмп в Камарата на представителите, пише "Гардиън".

Как ще протече днешното гласуване за импийчмънт на Тръмп?

Как ще протече днешното гласуване за импийчмънт на Тръмп?

Според прокараните от комисията правила конгресмените в долната камара ще имат 6 часа за дебат

Републиканците принудиха демократите да проведат няколко гласувания преди дебатирането на обвиненията и гласуването тази вечер.

Партията на Тръмп излезе с предложение за отлагане на разглеждането на членовете за импийчмънт. Лидерът на малцинството Кевин Маккарти предложи парламентарен въпрос преди да започне дебатът за правилата за днешната процедура.

Тръмп: Молете се, днес радикалната левица ще ми повдигне обвинения

Тръмп: Молете се, днес радикалната левица ще ми повдигне обвинения

Можете ли да повярвате, че днес ще бъда обвинен от радикалната левица

Предложението за отлагане беше отхвърлено.

Маккарти предложи да се гласува резолюция за осъждане проведеното от демократите Адам Шиф и Джери Надлър, съответно председателите на комисиите по разузнаване и правни въпроси, разследване за импийчмънт на Тръмп.

Демократите пък внесоха предложение за резолюцията на Маккарти, което доведе до допълнително забавяне. Вероятно техническите маневри на републиканците ще забавят гласуването на обвиненията срещу Тръмп, но в крайна сметка се очаква да бъдат приети в края на деня.

Демократите в Конгреса имат достатъчно гласове да обвинят Тръмп

Демократите в Конгреса имат достатъчно гласове да обвинят Тръмп

Според АП 216 демократи одобрят обвинението в злоупотреба с власт срещу президента

Камарата на представителите започна заседанието си в 16,00 часа българско време (09,00 часа местно) и с около час закъснение пристъпи към дебатиране на правилата за дебата и гласуването за импийчмънт, което трябваше да приключи към този час.

Предложението да се разгледа резолюцията на Маккарти, осъждаща Шиф и Надлър, в крайна сметка беше прокарано, което позволи започване на едночасов дебат за днешната процедура.

Нанси Пелоси: Гласуваме импийчмънта на Тръмп

Нанси Пелоси: Гласуваме импийчмънта на Тръмп

В Америка никой не е над закона

После конгресменът Джим Макгавърн, председател на Комисията по правилата към долната камара, внесе "правилото", което установява параметрите за дебата за решението за импийчмънт.

Сега конгресмените ще дебатират в продължение на един час правилото преди да бъде гласувано предложението. Това означава, че към 11,00 часа местно време (18,00 часа) ще бъде проведено гласуване преди да започне дебатирането на самото решение за импийчмънт.

Какво трябва да знаете за импийчмънта в САЩ?

Какво трябва да знаете за импийчмънта в САЩ?

Според Конституцията на държавата президент може да бъде свален от поста чрез импийчмънт

Републиканците се опитаха да поставят под въпрос реда, но Даяна Дигети, която временно председателства Камарата на представителите на дебата за импийчмънта след решение на титуляра Нанси Пелоси даде начало на дебата за "правилото", което очертава процедурите за днешния импийчмънт.

После републиканците се опитаха да внесат повече процедурни предложения за отлагане на гласуването, включително, че дебатирането на обвиненията трябва да бъде 6 часа по-дълго (тоест 12 часа вместо планираните днес 6 часа) от планираното и че конгресмените трябва да гласуват ръчно вместо електронно, но демократите отхвърлиха исканията им.

Протестиращи пред Конгреса: Свалете Тръмп

Протестиращи пред Конгреса: Свалете Тръмп

На митинга "Импийчмънт и отстраняване" някои от демонстрантите носиха лозунги като "Импийчмънт на Тръмп"