Демократите в Камарата на представителите на САЩ имат достатъчно гласове да подложат президента Доналд Тръмп на импийчмънт, съобщават местни медии.

Какво трябва да знаете за импийчмънта в САЩ?

Какво трябва да знаете за импийчмънта в САЩ?

Според Конституцията на държавата президент може да бъде свален от поста чрез импийчмънт

Според АП 216 демократи одобрят обвинението в злоупотреба с власт срещу президента, докато 17 демократи все още не са решили. Общо 216 гласа са необходими за приемане на обвинение. 215 демократи обаче подкрепят обвинението срещу Тръмп във възпрепятстване на разследване, като двама са против, а 17 все още не са решили. Републиканците няма да подкрепят нито едно от двете обвинения срещу Тръмп. В същото време 232 членове на долната камара подкрепят решение за приемане на процедурите за публични изслушвания по импийчмънт процеса, както и за изготвянето на членовете за импийчмънт.

Председателят на долната камара Нанси Пелоси потвърди, че гласуването на обвиненията срещу Тръмп ще се проведе днес. Ако президентът бъде официално обвинен, Сенатът ще проведе процес в началото на следващата година. 

Тръмп писа на Пелоси за импийчмънта

Тръмп писа на Пелоси за импийчмънта

Никой не вярвал, смята стопанинът на Белия дом

Комисията за правилника към Камарата на представителите гласува вчера по партийна линия решение да се проведе 6-часов дебат в долната камара преди да бъдат гласувани обвиненията срещу Тръмп.

Демократите и републиканците ще имат по три часа да представят случая преди гласуването.