Европейската комисия ще определи нов пратеник, отговарящ за санкциите, който да настоява за по-строго прилагане на наказания за страни, включително Турция, съобщава "Файненшъл таймс".

Целта е да се овладее заобикалянето на наказателните мерки срещу Русия в рамките на ЕС.

Източници, запознати с въпроса, посочват, че Дейвид О'Съливан, бивш посланик на Съюза в САЩ, е бил помолен да заеме новосъздадения пост от януари 2023 г. Неговата мисия ще бъде да ръководи усилията на ЕК за осигуряване на пълно спазване на санкциите по света.

Високопоставен европейски представител посочва, че се очаква назначаването да бъде решено от Комисията утре.

Този ход идва в момент, когато ЕС, САЩ и други съюзници се съсредоточават върху затварянето на вратичките при санкции, наложени срещу режима на руския президент Владимир Путин от началото на руската инвазия в Украйна.

ЕК предлага поне 5 г. затвор и глоба при нарушаване на санкциите

ЕК предлага поне 5 г. затвор и глоба при нарушаване на санкциите

Предложението подлежи на одобрение от Съвета на ЕС и ЕП

Турция е сред страните, попадащи в центъра на вниманието на ЕС, тъй като тя отказа да се съобрази с европейските санкции срещу Кремъл.

САЩ и ЕС настояват Анкара да предприеме мерки срещу доставките на забранени стоки от търговци, които искат да заобиколят строгия контрол върху износа на индустриални и отбранителни продукти, наложен на Русия.

През октомври еврокомисарят по финансовите услуги Мейрид Макгинес посети Турция в опит да накара страната да направи повече, за да приведе частния сектор в съответствие със санкциите на ЕС.

Сред останалите държави във фокуса на вниманието на Съюза са Сърбия и Обединените арабски емирства.

ЕС криминализира заобикалянето на санкциите

ЕС криминализира заобикалянето на санкциите

Целта е осигуряване на сходна степен на прилагане на наказателни мерки в целия блок