Европейската комисия представи предложение за включването на нарушаването на санкциите на Европейския съюз в списъка на "европейските престъпления".

Постановява се и какви наказания могат да се налагат за нарушаване на наказателните мерки, които ЕС прилага спрямо определена страна.

"Докато руската агресия срещу Украйна продължава, е от първостепенно значение ограничителните мерки на ЕС да се прилагат изцяло. Предложението на Комисията определя общи правила на ЕС, които ще улеснят разследването, преследването и наказването на нарушенията на ограничителните мерки във всички държави членки", отбелязват от ЕК.

Комисията уточнява, че основният мотив за отправянето на подобно предложение са руските олигарси, чиито активи са трудни за установяване след началото на военните действия на Москва, тъй като те успяват да ги "скрият в различни юрисдикции чрез сложни правни и финансови структури".

ЕС криминализира заобикалянето на санкциите

ЕС криминализира заобикалянето на санкциите

Целта е осигуряване на сходна степен на прилагане на наказателни мерки в целия блок

Престъпленията, предложени от Комисията, включват създаване на фондове за финансиране на физическо или юридическо лице, спрямо което са въведени от санкции, незамразяване на тези средства, допускане на санкционираните в държава членка на ЕС и др.

В зависимост от нарушението, лице, признато за виновно за неспазване на санкциите, може да бъде осъдено на "лишаване от свобода" от най-малко пет години, а на компаниите може да бъде наложена санкция в размер на не по-малко от 5% от от общия им световен оборот през стопанската година, предшестваща решението за наказание.

Предложението подлежи на одобрение от Съвета на ЕС и Европейския парламент.

Русия и Иран с общи стъпки заобикалят санкциите на Запада

Русия и Иран с общи стъпки заобикалят санкциите на Запада

Това обяви руският външен министър