В някои райони на Швеция се наблюдава тревожен нов ръст на заразените с коронавируса, след като много хора изглежда престанаха да бъдат предпазливи, след като бяха такива в продължение на месеци, в полза на пълнокръвния социален живот за пореден път. Това обяви шведският премиер цитиран от "Ройтерс".

За разлика от повечето страни, Швеция се отказа от задължителна национална блокада срещу епидемията, като вместо това призова за лична отговорност, социално дистанциране и добра хигиена, за да забави, вместо да изкорени болестта.

Швеция пощадена от коронавируса при втората вълна в Европа

Швеция пощадена от коронавируса при втората вълна в Европа

22,2 случая на 100 000

Въпреки че все още има много по-малко случаи на COVID-19, отколкото в много други европейски страни, Швеция отбелязва постепенно нарастване на новозаразените през последните седмици. Днес бяха отчетени 533 новозаразени, най-високият брой в рамките на 24 часа от началото на юли.

Премиерът Стефан Льовен каза, че в последно време шведите са станали твърде спокойни относно спазването на насоките срещу COVID-19.

"В Швеция ситуацията е сравнително... стабилна, но също така виждаме признаци, че броят на инфекциите се увеличава в определени райони у нас. Това е тревожно", подчерта той по време на пресконференция.

В Швеция няколко хиляди души с фалшива положителна проба за коронавируса

В Швеция няколко хиляди души с фалшива положителна проба за коронавируса

3 700 души са дали положителна проба, въпреки че не са заразени

"Предупреждението, което съществуваше през пролетта, все повече се заменя с прегръдки и партита, пътувания с автобуси в пиковите часове и ежедневие, което за мнозина изглежда се нормализира. Това, което правим в момента, ще му берем плодовете по-късно. Това, което направим грешно сега, ще ни се отрази негативно по-късно", предупреди Льовен.

Той призова шведите да се придържат към социалното дистанциране и добрите хигиенни стандарти, предупреждавайки, че правителството е готово да въведе по-строги мерки, ако е необходимо за ограничаване на разпространението на вируса.

"За съжаление наблюдаваме увеличение в Швеция", каза главният епидемиолог Андерс Тегнел пред репортери.

Премиерът на Швеция: Избрахме правилната стратегия срещу COVID-19

Премиерът на Швеция: Избрахме правилната стратегия срещу COVID-19

Льовен защити правителствените мерки от критиците

"Движи се бавно, но сигурно в грешната посока, нещо, за което говорихме, което може да се случи през есента, когато се върнем на работните места", допълни Тегнел. 

Швеция съобщи за двама нови починали от COVID-19 днес, като общият брой на починалите от началото на епидемията в страната достигна 5 878 души.

Това е в пъти повече на глава от населението, отколкото в нейните скандинавски съседи, но също и доста под страни като Испания и Италия, които избраха твърди национални блокади.

Правителството също така заяви днес, че е решило да удължи схемата за гарантиране на заеми за малкия и средния бизнес до края на годината.

Коронавирус: Спад на новите случаи в Швеция до нивата от май

Коронавирус: Спад на новите случаи в Швеция до нивата от май

283 заразени с коронавирус днес