Балотаж следващата неделя в регионалните и общински избори в Гърция ще покаже дали премиерът Кириакос Мицотакис ще постигне амбициозната си цел от "13 и 3" - тоест да спечели всичките 13 региона и трите най-големи града: Атина, Солун и Пирея, съобщава "Катимерини".

Резултати от проведения в неделя първият тур затвърдиха доминацията на консервативната "Нова демокрация" в политическия пейзаж от парламентарните избори през миналия май и юни насам.

В седем от 13-те региона подкрепените от "Нова демокрация" кандидати бяха избрани в неделя. Въпреки че този брой включваше социалиста Ставрос Арнаутакис, когото Нова демокрация реши да подкрепи този път и който се изкачи до четвърти мандат като губернатор на Крит. Докато Катимерини беше публикуван в неделя вечерта, осмият кандидат, Димитрис Птохос от Пелопонес, беше част от процентния пункт под прага от 43%, необходим за избори на първия тур.

По-важното е, че сред категоричните победители в неделя беше Никос Хардалиас, бившият консервативен министър, който спечели най-гъсто населения регион в страната Атика.

В столицата Атина действащият кмет Костас Бакоянис не стигна до категорична победа, като спечели почти толкова, колкото през 2019 г.

Гражданите потвърдиха доверието си в "Нова демокрация" и нейния избор на кандидати, каза Мицотакис, който се позова на категоричните победи на Хардалиас и Апостолос Цицикостас в Централна Македония. Следващата седмица ще се борим за нашите кандидати, присъстващи на балотажа", добави той. Проблемите нямат политическа окраска", каза Мицотакис и добави, че правителството ще си сътрудничи с всички областни управители.

Опозицията се прояви фрагментирана и силите най-вече се бореха помежду си, особено лявата СИРИЗА и социалистическият ПАСОК за второ място и надмощие сред лявоцентристкия електорат. В няколко състезания, като в Атина и Атика, резултатите на кандидатите на Нова демокрация надхвърлиха 40 процента.

Над 44% активност на вота в Гърция

Над 44% активност на вота в Гърция

По-лъсно се очакват и първите резултати

Вотът бе белязан и от природни бедствия - горски пожари и наводнения - където реакцията на държавата често беше остро критикувана.