Към 17: 30 ч. избирателната активност на местните избори в Гърция достигна 44,6% в цялата страна, което се равнява на приблизително 4 360 000 избиратели. Очаква се първата прогноза за резултатите да бъде готова в 22 часа, според последната информация от МВР, съобщава "Катимерини".

Избирателната активност по региони варира в Гърция. В Източна Македония е 45,8%, Централна Македония е 45%, Западна Македония е 43,7%, Епир е 49,3%, Тесалия е 49,5%, Йонийските острови са 41,8%, Западна Гърция е 49,7%, Централна Гърция отчита най-висок процент - 53,4%, Атика - 38,7%, Пелопонес - 45,1%, Северноегейско море - 39,4%, Южноегейско море - 48,1%, и Крит - 51,2 процента.

Съобщава се и за инциденти, помрачили изборния ден. 

Снимка 637031

Източник: EPA/БГНЕС

Кандидат за общинския съвет във Волос, Централна Гърция, и част от коалицията на Никос Папапетру, повдигна обвинения в нападение срещу действащия кмет Ахилеас Беос. Беос в отговор опроверга твърденията в публикация в социалните медии, като твърди, че те се основават на изфабрикувани и фалшиви доказателства.

В неделя полицията арестува двама души в избирателна секция в Триандрия, в Солун в Северна Гърция, за нарушаване на изборните закони.

Арестът е в отговор на жалба относно раздаването на бюлетини на гласоподаватели извън избирателната секция.

За инцидента е уведомена прокуратурата.

Гърция провежда местни избори

Гърция провежда местни избори

Тест за управлението на "Нова демокрация"

Припомняме, че днес в страната се провежда първият тур на местните и регионални избори. Балотажът ще се проведе на 15 октомври. 

Вотът е тест за управляващите след месеци на бедствия в страната - пожари и наводнения след проливни дъждове. 

"Нова демокрация" са уверени, че тяхното господство в местното управление, постигнато през 2019 г., ще бъде потвърдено, въпреки че са изправени пред предизвикателства от страна на консервативни дисиденти.

Основната опозиция СИРИЗА и социалистическият ПАСОК се борят помежду си за надмощие сред лявоцентристките избиратели и успяха да подкрепят общ кандидат само в три от 13-те региона на Гърция (Тесалия, Северно Егейско море и Западна Македония).

В Гърция за един ден отново паднаха няколкомесечни валежи

В Гърция за един ден отново паднаха няколкомесечни валежи

Над 3000 души бяха евакуирани

При общинските избори интересът е насочен към трите основни града, като фаворити изглеждат консерваторите. В Атина сегашният президент Костас Бакоянис би искал да избегне балотаж; той получи 42,9% от гласовете през 2019 г. ПАСОК възлага големи надежди на своя кандидат Харис Дукас, изпреварвайки Костас Захариадис от СИРИЗА. В Солун и Пирея титулярите, одобрени от "Нова демокрация" за първи път, са предпочитани да спечелят.

Консерваторите спечелиха 40,56 процента и 158 места в парламента на 25 юни пред СИРИЗА, която получи 17,84 процента и 47 места, което е още по-малко в сравнение с изборите на 21 май. Нова демокрация спечели изборите през май с 20 пункта пред СИРИЗА.

Това доведе до оттеглянето на лидера ѝ Алексис Ципрас.

Снимка 637030

Източник: EPA/БГНЕС

В края на септември, СИРИЗА избра нов лидер - 35-годишният Стефанос Каселакис.