Бурята "Елиас" донесе дъжд за няколко месеца за по-малко от ден. Ураганът премина през Гърция в сряда, само седмици след като бурята "Даниел" уби 17 души в балканската страна.

Села бяха наводнени, пътища бяха наводнени, а училищата бяха принудени да затворят в няколко общини, тъй като гръцкият премиер Кириакос Мицотакис мобилизира правителствените служби за спешна помощ и военен персонал за укрепване на райони, включително северния регион Тесалия, съобщи CNN.

Гръцката противопожарна служба съобщи, че е преместила повече от 3000 души на по-безопасни места от вторник, тъй като времето се е влошило.

Европейската база данни за сурови метеорологични условия обяви в сряда вечерта, че през предходните 24 часа са паднали няколкомесечни количества дъжд - и се очаква бурята да продължи поне до четвъртък с обилен дъжд, градушка, и гръмотевици, съобщава гръцката метеорологична служба.

Ураганът засегна главно Централна Гърция, регион, който все още се възстановява от последиците от "Даниел", който удари страната в началото на септември, унищожавайки критична инфраструктура, превръщайки селата в езера и убивайки най-малко 17 души.

Пристанищният град Волос в Тесалия е сред силно засегнатите от двете бури. По време на "Даниел" във Волос паднаха повече от 10 пъти повече валежи от средното за септември, докато Елиас наводни пътищата близо до пристанището, а гръцката полиция забрани трафика в града като предпазна мярка.

Нови наводнения в Гърция - критично положение във Волос, Лариса и на остров Евия

Нови наводнения в Гърция - критично положение във Волос, Лариса и на остров Евия

Нова вълна от лошо време удари днес централната част на Гърция

В други градове на Гърция също имаше обилни валежи. Лимни отчете 216 мм (8,5 инча) за 7 часа, а Истия видя 140 мм (5,5 инча) за 3,5 часа. Гръцката обществена телевизия съобщи, че остров Евия, засегнат от горски пожари през 2021 г., е наводнил села и е срутил пътища.

Гърция е една от най-малко 10 държави и територии, засегнати от тежките наводнения през този месец. Учените предупреждават, че подобни екстремни метеорологични събития, засягащи страни по света, могат да станат все по-чести, тъй като климатичната криза се ускорява, принуждавайки правителствата да се подготвят.